вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Фотоси от Сурва в Перник оживиха пулса на Парламента

Фотоси от Сурва в Перник оживиха пулса на Парламента

fotoizlogba-NS-2018

25 творби на 14 фотографи от Перник и София внесоха свеж полъх в Народното събрание и пренесоха духа на Сурва в ежедневието на депутатите. „Духът на Сурва“ бе името на фотоизложбата, която събира неповторими мигове от Международния маскараден фестивал в Перник и която откри председателят на Парламента Цвета Караянчева.

fotoizlogba-NS-2018

„Днес ще се потопим в традицията, в хармонията, в красотата и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков. Тези 25 фотоса ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, колко сме големи, колко сме важни и какво можем да покажем на съвременна Европа в Председателството, в което се намираме в момента“, каза тя пред присъстващите и изрази надежда колоритната сурвакарска група от град Батановци, която днес е на посещение в Народното събрание, да прогони злите сили и да донесе мир, хармония и благоденствие.

p1640311

Кметът на Община Перник Вяра Церовска изтъкна, че фотосите улавят и радостта на Перник, който на 26, 27 и 28 януари отново ще бъде домакин на ХХVII-я Международен  фестивал на маскарадните игри. Заповядайте на Сурва, за да се убедите колко силна е древната традиция, завещана от дедите ни и как оживява тя при нас, покани тя и народни представители, и журналисти, и гости на НС. И добави: Това е празник за семейството, за града, за страната, а усещането, че ти си част от един голям мащабен проект, който представя  България пред света е неповторимо.

p1640309

Сурвакарската група от Батановци се предвождаше от болюбашията Радослав Петров.  В дружината има много млади хора и аз се радвам изключително много, че традицията се пази и продължава. 187 бяха участниците в нея по време на миналогодишния маскараден фестивал, като сред тях 44 дечица скачаха заедно с бащите и дядовците си. Най-възрастният участник е 77-годишен, а най-малкият е само на годинка и половина.

p1640354

На фотоизложбата, която е част от събитията, съпътстващи ХХVII-я Международен  фестивал на маскарадните игри в Перник, присъстваха и местните народни представители Красимир Велчев, д-р Александър Александров, Станислав Владимиров и Любомир Бонев.

Антонио Георгиев, Илина Джелепова, Николай Васев, Венцислав Светлинов, Катерина Лазарова, Николай Шабарков, Ивелин Иванов, Синди Васкова, Джесика Ранк, Светлана Велинова, Нико Чапа са сред фотографите, чиито творби са изложени в кулоарите на Парламента.

p1640307 p1640308 p1640305 p1640303 p1640354 fotoizlogba-NS-2018 fotoizlogba-NS-2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *