вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Фондация „П.У.Л.С.“ в Перник навърши 20 години

Фондация „П.У.Л.С.“ в Перник навърши 20 години

3

Изминаха 20 години от създаването на Фондация „П.У.Л.С.“ в Перник.  За този период над 11 000 души са ползвали услугите на неправителствената организация.

През годините “П.У.Л.С.” се доказа като организация, определяща стандартите за подкрепа към пострадалите от насилие, трафик на хора и други рискови групи чрез предоставяне на комплекс от услуги – кризисен център, превантивни и рехабилитационни програми за възстановяване след травмата и юридически услуги.

Първият проект, с който стартира фондацията, е от 1999г., като три дами, специалисти в областта на психологията, инвестират цялата си творческа енергия и създават Програма за рехабилитация и овластяване на жени, пострадали от насилие.

Година по-късно се създава и основният двигател за творческа енергия – Младежкият клуб „Да бъдем приятели“, който функционира и до днес. Със своята философия за „Свят без насилие“ той продължава да „заразява“. Над 10 поколения младежи са израснали и разпространявали знанията и уменията за превенция на насилие сред своите връстници.  Част от тях са припознали философията за своя и са избрали пътя на помагащите професии и до днес.

През 2004 г. организацията започва работа и с хора, употребяващи венозно наркотици. 6 години по-късно бе създаден и Младежкият клуб „П.У.М.А.С.“, който е ангажиран с проблемите на младите хора, свързани с контрацепция, полово и кръвно преносими инфекции. От 2016 г. екипът на Фондация “П.У.Л.С.” осъществява дейности и по програма “Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“, които се изразяват в директна подкрепа на уязвими групи, включително работа за намаляване разпространението на туберкулоза сред ромска общност.

Πpeз 2008 г. Фoндaция „Π.У.Л.C.“ paзĸpи Kpизиceн цeнтъp зa paбoтa cъc cпeшни cлyчaи и нacтaнявaнe нa ĸлиeнти cлeд пpeживянo нacилиe. Цeнтъpът имa pecypc зa дългocpoчнo нacтaнявaнe нa ĸлиeнти, ĸoитo имaт жeлaниe дa пpoдължaт пcиxoлoгичecĸaтa paбoтa пo пocoĸa нa тяxнoтo oвлacтявaнe и пpoмянa нa жизнeнaтa им cитyaция.

4

През изминалите години Фондация „П.У.Л.С.” участва в обединяването на усилията на десет други организации в Алианс за защита срещу насилие, основано на пола. Фондация „П.У.Л.С.” е член на Национална Мрежа за Децата (НМД), а от 2015 г. и Регионален координатор за Югозападна България. Организацията  влиза и в състава на Консултативен съвет за младежка политика /КСМП/, който е обществен консултативен орган към Кмета на Община Перник и работи по въпросите на местната младежка политика.

Едно от най-големите постижения на организацията през годините е, че през 2009 г., Фондация “П.У.Л.С.” получи международно признание с престижната Бременска Награда за МИР (Тhe Bremen Peace Award), която се връчи от Фондация DIE SCHWELLE, Германия.

През всичките 20 години екип от специалисти неуморно развива услугите и програмите за хората, както от града, така постепенно и в цялата страна.  В последните години организацията се позиционира на високо ниво и в Европа. Към днешна дата Фондация „П.У.Л.С.“ е натрупала опит в администрирането и партньорството в редица международни проекти с партньори от различни страни- Великобритания, Германия, Сърбия, Испания, Португалия, Кипър, Гърция, Исландия, Румъния, Словакия и др.

picture-2

Годишно към програмите на организацията се обръщат около 1000 човека на различна възраст и с различна потребност. Някои от клиентите са от дълги години, преминавайки през различни етапи от живота си и възползвайки се от различни услуги. За 2018 г. общия брой нови клиенти, включили се към рехабилитационната програма на организацията е 269. С тях са проведени общо 4188 консултации. По програмата „Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза екипът е достигнал до 793 души, от които 202 души са получили медицинско изследване.

Зa eĸипa нa Фoндaция “Π.У.Л.C.” e вaжнo и в бъдеще да оптимизира и надгражда своите услуги и програми, полагайки максимални усилия в борбата с насилието във всичките му форми с цел неговото ограничаване в обществото и семейството, както и намаляване на здравните щети върху рискови групи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *