петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Фолклорен концерт, кулинарна изложба и пищна заря на 14 януари по Сурва в Дивотино

Фолклорен концерт, кулинарна изложба и пищна заря на 14 януари по Сурва в Дивотино

divotino-surva
Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба и пищна заря ще съпътстват на 14 януари народния празник Сурова в пернишкото село Дивотино, похвали се кметът на населеното място Румен Сергиев и допълни ,че ще гостува кукерска група от Петрич..
По стара традиция сурвакарската група ще обходи къщите за здраве и берекет. Обиколката започва рано сутринта в 8 часа. По-късно в 13.30 часа на площада пред „Ханчето“ ще се разиграе ритуалът „Сурвакарска сватба“, а от 15 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на местното читалище „Чичо Стоян“.
От 16 часа центърът на Дивотино ще бъде огласен от изпълненията на София Илиева.  След концерта, небето ще бъде озарено от празнична заря.
Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Дружината представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“, участниците в който са само мъже – ергени или млади женени мъже.
Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Два пъти е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“ – през 2013 и 2017 г..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *