събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Фирми крият до 70% от оборота си със софтуерни шашми

Фирми крият до 70% от оборота си със софтуерни шашми

fiskalen-aparat

Министерството на финансите е подготвило нови промени в наредбата за фискалните устройства, прицелени в укриването на обороти. Проектът, публикуван на сайта на МФ, поставя изисквания за подаване на повече данни от фирмите и затяга контрола върху софтуера на касовите апарати и принтерите към тях.

Данъчни инспектори открили, че в много търговски обекти фискалните устройства са така програмирани, че при приключване на продажба да не се подава команда за отпечатване на касов бон. Вместо това от нефискално устройство се разпечатва и предоставя на клиента фалшива бележка – имитираща фискален бон. С този трик според НАП, магазини, заведения и т.н. успяват да укрият между 30 и 70% от оборотите си.

Зачестяват и случаите на манипулиране на информацията за продажбите, включително и нейното изтриване от устройствата, с които работи софтуерът. Понякога тази информация се съхранява на отдалечен сървър или в облак и при извършване на проверка търговците твърдят, че нямат достъп до нея и не могат да я предоставят, оплакват се данъчни инспектори.

Затова ще бъдат въведени специални изисквания към програмните продукти за управление на продажбите. Производители и дистрибутори ще трябва да подадат електронни декларации пред НАП, че спазват изискванията на наредбата и ще трябва да подават допълнителна информация за тях. Търговците също ще декларират, че софтуерът, с които работят, отговаря на условията, а освен това при данъчни проверки ще са длъжни да осигуряват достъп до информацията и до всички устройства, с които работи софтуерът.

По данни на приходната агенция към момента 20 331 обекта използват фискални принтери и софтуери за управление на продажбите. Всъщност броят им е много по-голям, тъй като повечето типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим „Фискален принтер“. Финансовото министерство твърди, че привеждането на софтуерите в съответствие с новите изисквания може да стане в рамките на абонамента им за поддръжка и няма да натовари фирмите с допълнителни разходи.

Данъчните инспектори продължават да засичат опити за измами в бензиностанциите. Някои търговци невинаги издават фискален бон, а понякога обединяват платеното от няколко души само на един клиент, на когото издават фактура. Затова в наредбата ще бъдат прецизирани изискванията за отчитане и изпращане към НАП на данни за всяка покупка в бензиностанциите.

Други промени в наредбата затягат контрола върху електронните магазини. Собствениците им ще трябва да информират НАП за своите данни – име на фирмата, адрес и т.н. В момента повечето сайтове за е-търговия не дават данни кой стои зад тях. Занапред приходната агенция ще поддържа списък, в който всеки потребител ще може да извършва справка от коя фирма всъщност купува дадена стока или услуга. Тази информация е важна в случай, че има оплаквания и желание да бъде върната стоката. Според финансовото министерство промените не изискват допълнителни разходи, единствено електронният търговец трябва да има е-подпис./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *