сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Фестивалът „От Трън по-убаво нема“ събра близо 1 000 танцьори от България и Македония

Фестивалът „От Трън по-убаво нема“ събра близо 1 000 танцьори от България и Македония

Festival Ot Tran po ubavo nema
За осма поредна година Трън бе домакин на националния фестивал на клубовете за български народни танци „От Трън по-убаво нема“. Събитието събра около 1000 участници от 28 групи от България и две от Македония. Любители на фолклорното ни богатство, хора с различни професии и на различни възрасти се изявиха на откритата сцена в пограничния град и доказаха, че няма нищо по-прекрасно от красотата на нашенските танци и ритъма на фолклорната ни музика.
В народна носия бе и кметът на Община Трън Цветослава Цветкова, която по този начин подкрепя идеите на фолклорното събитие. Във фестивала се включи самодейна група от Трън, в която с жар танцуват и служители на общинскката администрация.
Festival Ot Tran po ubavo nema
Сред гостите на празника на самодейното народното творчество бе и областният управител Ирена Соколова. Тя приветства, както домакините, така и всички гостуващи групи.
Festival Ot Tran po ubavo nema
 „Поздравявам ви за блестящата организация, която осъществявате за осма поредна година. Възстановяването на фолклорните традиции е необходимо в днешни дни, за да държи здрав духа ни. Вашият фестивал е нещо повече от фолклорно събитие. Той е завръщане към корените, към онази изконна нужда на хората да се слеем с ритъма, с колорита, да докоснем с красиви движения земята. Пожелавам ви и в това издание на „От Трън по-убаво нема“ да вложите цялото си сърце, душа и всеотдайност. Докажете ни за пореден път, че танцуването освен изкуство, е магия, която сближава и обединява хората“.
Кулминацията на фестивалния ден бе представянето на всеки клуб или ансамбъл, по време на което участниците играха хора от всички етнографски области на страната: „Право хоро“ – Тракия, „Свищовско хоро“ – Северна България, „Ширто“ – Пирин, „Ръка“ – Добруджа и „Ситно шопско“ – Шопска област. Накрая всички – гости, домакини и граждани се хванаха на дълго хоро.
В рамките на  фестивала „От Трън по-убаво нема“ участниците посетиха туристически обекти, емблематични за община Трън и област Перник.
Festival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nemaFestival Ot Tran po ubavo nema

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *