вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Учредяват инициативен комитет за издаването на книга-албум за Васил Левски

Учредяват инициативен комитет за издаването на книга-албум за Васил Левски

kniga

Инициативен комитет за издаването на книга-албум, посветена на Васил Левски, ще бъде учреден в Перник под патронажа на кмета на д-р Вяра Церовска.  Автор на книгата е известният български художник Александър Стефанов, а издаването й е по повод 180 години от рождението на Апостола.  Събитието ще се състои на 22 ноември от 11.30 часа в Конферентната зала на Двореца
на културата.

В инициативния комитет ще влязат авторитетни и знакови личности, а идеята за създаването му е идея на известния историк проф. Пламен Митев. В писмо до кмета д-р Вяра Церовска той описва своята цел за изправянето на един исторически пропуск, съществен за националното ни самосъзнание и общоевропейската идентичност.

„Изписаното и говореното за една от най-светлите личности в пантеона на националното ни достойнство – тази на йеродякон Игнатий /Васил Кунчев – Левски/ е доста много. Посветени са немалко паметници на него, но цялостно хармонично завършено обобщение на този колос на българската духовност и емоционална същност липсва – по исторически и политически причини“, пише в писмото до кмета.

В него се посочва, че вече е намерен един жизнен български дух в лицето на художника Александър Стефанов, който безсребрено и чисто духовно през целия си житейски път е вървял в единение с чистия и морално безукорен Апостол. През цялото време творецът е събирал с много труд и морално упорство оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци .

„Като видяхме неговия тематичен труд, обхванал в 500 страници наследство за Апостола, пожелахме да дадем пример и оставим за поколенията нещо, което да пълни с преклонение и синовна гордост дните им”, се посочва още в писмото.

Инициативният комитет ще спомогне за предаването на историческото наследство в един завършен, но жив прочит за живота, делото и паметта на Апостола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *