четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Бизнес / Учредяват акционерно дружество за изграждане и развитие на индустриалната зона в кв. Караманица в Перник

Учредяват акционерно дружество за изграждане и развитие на индустриалната зона в кв. Караманица в Перник

obshtina-pernik-i-carkvata

В Перник ще бъде учредено акционерно дружество „Индустриална и логистична зона – Перник“ ЕАД. Основният му предмет на дейност ще бъде изграждането, а след това управление и развитие на празните терени в индустриалната зона в кв. Караманица.

Това е следващата стъпка, след като кметът Вяра Церовска, с решение на Общинския съвет,  подписа меморандум за сътрудничество с държавното дружество от холдингов тип „Национална компания индустриални зони“ ЕАД – специализирано в изграждането, маркетинга и управлението на индустриални зони и разполагащо със значителен финансов капитал.

В новоучреденото акционерно дружество Община Перник ще участва с апорт на недвижимите имоти в кв. Караманица, а държавната компания – с финансов ресурс, необходим за изграждането на вътрешната инфраструктура в тези терени. Към момента дотам са изградени асфалтиран път и осветление. За изграждането на вътрешната инфраструктура е необходим финансов ресурс, какъвто Община Перник не притежава.

Имотите в Караманица са на площ от 346 261 кв.метра. Индустриалната зона се намира в близост до два европейски пътни коридора, в посока Атина и Адриатика, до автомагистрала „Люлин“ до товарна жп гара и Летища София. Оценката на вещи лица за имотите възлиза на 26 067 700 лв. Това ще бъде капиталът на новото акционерно дружество, който ще бъде собствен на Община Перник. След вписването на дружеството в търговския регистър, за участие в него като акционер ще бъде поканена държавната фирма „Национална компания индустриални зони“. Управлението ще се осъществява от едноличния собственик Община Перник и 3-членен Съвет на директорите.

На предстоящата сесия този петък ОбС трябва да гласува кои ще бъдат тримата директори и какво ще е заплащането им. Местният зяконодателен орган трябва да утвърди и устав на едноличното акционерно дружество.

Ще се наложи ОбС да промени Програмата за управление и разпореждане с общински имоти, тъй като терените в кв. Караманица са включени в нея, а пък предстои апортирането им в акционерното дружество.

Основната цел на акционерното дружество е осигуряване на икономическо пространство, предоставящо привлекателни условия за установяване на производства. Създаването на модерна индустриална зона е от значение за развитието на икономиката, съответно привличане на инвестиции в града и общината.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *