неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Учители се оплакват, че пишат по 10 документа за една двойка

Учители се оплакват, че пишат по 10 документа за една двойка

сн. Teacher.bg
сн. Teacher.bg

Образователното министерство изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна, съобщава в. Сега.

Преподавателката е класен ръководител от І-во ОУ „Хр. Смирненски“ в Провадия. Тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи. Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. „Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете“, коментира Радева.

По думите й от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. „Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно“, споделя преподавателката.

Колегите й се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. „Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време“, коментира пред Би Ти Ви и Гинка Недева, учител по английски език.

Източник: Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *