понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ученици от ОУ «Иван Рилски» мериха сили в състезание, свързано с Перник и 90-ата му годишнина

Ученици от ОУ «Иван Рилски» мериха сили в състезание, свързано с Перник и 90-ата му годишнина

dsc_0218

Ученици от петите класове на ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник се включиха в състезанието „Моята България“.

Надпреварата се организира за девети пореден път от училищното ръководство. Тази dsc_0208година тя е посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град.

Като гост на тяхното събитие, областният управител Ирена Соколова поздрави любознателните петокласници и им припомни славните моменти в развитието на миньорския град: „Перник е място, от което са стартирали много иновативни начинания след Освобождението и началото на миналия век. Експлоатацията на въглищния басейн дава тласък за развитието на района през 1891 година. Тук светва първата електрическа крушка през 1893 г. В същата година е открита гара Перник от жп линията София – Кюстендил. Тук се създава първият работнически театър в България през 1919 г. и др. Тогавашната интелигенция на България, заселила се в района, пренася европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност. Преди да бъде обявен за град, Перник вече е имал парк, в който всяка вечер свирел Минният струнен оркестър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации. Днес, 90 години по-късно, областният център продължава да има своя производителност и индустрия, макар и в по-малки мащаби. Да си роден тук е не просто емблема за силен и дързък характер, а и гордост. Надявам се вие да продължите да прославяте името на нашия  град“.

dsc_0197

Участниците в състезанието преминаха през няколко кръга, а специално жури оцени знанията и бързината им.

dsc_0202

Учениците отговаряха на въпроси, свързани с историята на училището и града, представиха и културна програма с песни, танци и драматизации.

dsc_0225dsc_0184

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *