сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Управляващи и опозиция заедно ще спират рекламата на хазарта

Управляващи и опозиция заедно ще спират рекламата на хазарта

сн. dunavmost.com
сн. dunavmost.com

Намерението да се ограничи рекламата на хазартни игри получи широка парламентарна подкрепа. Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с парламентарното ръководство на ГЕРБ и с лидера на БСП Корнелия Нинова. И докато депутатите видяха „епидемия“ в търкането на талончета и изразиха намерение да я спрат, идеята на Симеонов да се либерализира забраната за пушене на обществени места срещна съпротива.

На фона на изразеното съгласие за рекламата на хазарта не липсваха и политически нападки. Разговорът на лидера на НФСБ с левицата беше определен от Нинова като проблем в управляващата коалиция. „Ситуацията в държавата е странна – управляващи партии търсят плаващи мнозинства, а не се излиза с обща програма на кабинета“, каза тя.

„Действително в момента има епидемия и заразяване на подрастващите и на хора, които са с по-нисък социален статус, които се поддават на манипулации от медиите във връзка с хазартните игри“, коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му сегашната законодателна регулация дава прекомерно голяма възможност за реклама на хазартните игри. От БСП също изразиха готовност за подкрепа, като Корнелия Нинова обобщи, че не може да има облекчения за хазартната дейност, а за детските храни да се плащат данъци. „Ако на нашата държава и на нас като политици приоритет ни е хазартът да бъде с по-ниски данъци, отколкото да си отглеждаме децата и да сложим като приоритет лекарствата и възрастните хора – това е странен избор“, добави Нинова. Нито един от участниците в срещите вчера обаче не поясни дали ще се направят предложения за повишаване на налозите върху хазартните игри, които в момента ползват големи облекчения.

Предложенията на НФСБ обхващат промени в два закона – за хазарта и за радиото и телевизията. Обмисля се не само да се ограничат клиповете на победители в лотарийните игри, да се забрани скритата реклама, но и да се спре продажбата на билетчета за търкане в хранителни и алкохолни магазини и в лавки. Това ще може да става единствено в лицензираните заведения от комисията по хазарта. Според Валери Симеонов, след като БСП и ГЕРБ са дали своята подкрепа, „има достатъчно категорична позиция не само в обществото, но и сред политическите среди, което е добре“. „Има шанс този закон да мине“, добави той. А от своя страна Корнелия Нинова се зае да търси национално съгласие по темата и обеща да съдейства за подкрепа и от ДПС, с които Валери Симеонов отказа среща, защото били „мафиотска структура“./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *