събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Убийствени жеги ни мъчат още 2 седмици

Убийствени жеги ни мъчат още 2 седмици

gega-toplo

Жегите ще продължат да ни мъчат поне още две седмици, смятат климатолозите. Те обясняват, че това е четвъртата топла вълна, която ни залива от юли месец насам. По традиция и този уикенд на много места у нас ще бъде обявен оранжев код за извънредно топло време, като се очаква живакът навсякъде да се движи между 37 и 40 градуса.

Леко захлаждане синоптиците прогнозират за понеделник, когато е възможно на места да превали и прегърми. Още от следващия ден обаче горещините отново ще се завърнат и ще останат почти до финала на август. В съчетание с високата влажност на въздуха, която климатолозите сравняват с тази на Карибите, времето ще бъде наистина опасно и за стари, и за млади.

„Влажността ще надхвърли 90%, което е характерно за страните, разположени на Екватора. По-тежко влагата ще се усеща по Черноморието, а хората с по-слаби сърца трябва да бъдат с повишено внимание“, казват специалистите.

Лекарите, от своя страна, допълват, че обилното потене заради високата влажност на въздуха всъщност ни спасява от по-сериозни последствия, защото човекът има най-съвършената система за терморегулация.

Пиенето на течности и избягването на пряката слънчева светлина в часовете около и след обяд обаче остават задължителни. В традиционно отпускарския август синоптиците съветват да бъдем внимателни и с къпането в морето, защото след Илинден във водите на Черно море се е появило мъртво вълнение.

В края на седмицата и през почивните дни се очаква вълните да достигнат опасни стойности до 3-4 бала. Специалистите препоръчват на плажуващите да се съобразяват с флаговете на брега, защото в противен случай застрашават както живота, така и бюджета си. За сериозни неподчинения държавата е отредила глоба от 200 лв./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *