петък , 15 септември 2017 г.
Начало / Извън Перник / Тръгва подписка за въвеждане на необлагаем минимум

Тръгва подписка за въвеждане на необлагаем минимум

сн. бТВ
сн. бТВ

Началото на подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и за диференцирани ставки по ДДС обявиха вчера граждански организации, синдикати и партии. Инициативата е подкрепена от КТ „Подкрепа“, АБВ, „Движение 21“, „Българската левица“, „Зелена партия“, както и от леви икономисти и политици. Подкрепа от БСП няма, макар от партията нееднократно да са се обявявали за промяна на сегашния модел за пропорционално облагане на доходите с 10%.

Те настояват да има необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9 на сто (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги. Инициативата тръгва под наслов: „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!“.

В неделя подобни искания бяха отправени и от КНСБ в становище, отправено до парламента и до Тристранния съвет. В него от синдиката настояват да се въведе двустепенна система на облагане на доходите на физическите лица и да се обмисли въвеждането на данък „богатство“ – за допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили и яхти. Предлага се и въвеждане на данък върху финансовите трансакции (0.1 на сто) и повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10%. Освен това от КНСБ искат да се увеличи максималният осигурителен доход на сума, 10 пъти над минималната заплата. Доходите, превишаващи максималния осигурителен доход, да се облагат с 20%./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *