събота , 24 август 2019 г.
Начало / Жълтини / Три шокиращи причини за инсулт

Три шокиращи причини за инсулт

insult

Инсултът, известен още като мозъчен удар, е остро състояние, което в 80% е провокирано от блокиране на кръвообращението в мозъка. При него един или повече кръвоносни съда се стесняват или дори напълно се запушват поради отлагания по вътрешните стени на артериите или чрез кръвни съсиреци. В по-малък процент става дума за хеморагичен инсулт, при който кръвоносен съд се пука и се получава кръвоизлив и мозъчен оток. Има много причини, които може да отключат инсулт, подчертават специалистите.

Има някои, които са по-малко известни. Мащабно проучване с повече от 80 000 жени показало, че дори само две кенчета диетични напитки без захар дневно увеличават вероятността от инсулт (както впрочем и от сърдечен удар) с повече от 30%. Освен това изследванията показват, че навикът да се пие газирано значително нарушава паметта и води до атрофия на мозъка. Хората, които са принудени да живеят в условия на високи шумови нива – например домът им е близо до летище или натоварени пътища, по-често страдат от инсулт. Постоянният шум увеличава значително нивото на възпаление в артериите. Амигдалата – място в мозъка, отговорно за регулирането на стреса и емоционалните реакции, е прекалено активна в мозъка.

Връзката между заболяването на венците (пародонтит, пародонтоза и др.) и повишения риск от сериозни сърдечносъдови заболявания е установена в много проучвания. Лекарите смятат, че причината е възпалението на венците, причинено от бактерии. Затова редовните посещения при зъболекаря – поне веднъж годишно, са част от задължителната профилактиката./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *