неделя , 14 април 2019 г.
Начало / Общество / Трима от задържаните за подкупи в ДАИ – Перник излизат от ареста, баш организаторът организаторът остава зад решетките

Трима от задържаните за подкупи в ДАИ – Перник излизат от ареста, баш организаторът организаторът остава зад решетките

сн. Нова тв
сн. Нова тв

Трима от задържаните за подкупи след спецакцията в “Автомобилна администрация” в Перник излизат от ареста. Началникът на местната дирекция на ДАИ беше оставен без мярка за неотклонение. Въпреки че според обвинението той също е участвал в бизнеса „такса спокойствие“. А двете жени, обвинени за участие в организираната престъпна група, остават под домашен арест.

Едната от тях е психолог и издава удостоверения за психологическа годност на водачите. Другата е със средно образование и адвокатът й се аргументира, че дори няма правомощия да прави проверки на шофьори. В ареста остават главният инспектор, сочен за организатор, и двама от инспекторите. Според съда има опасност да извършат друго престъпление.

Прокуратурата смята, че голяма част от служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в миньорския град макар да не са участвали в схемата са знаели за съществуването ѝ, както и извършваните от нея действия.

Припомняме, че с повдигнати обвинения са седем души. Според спецпрокуратурата служителите на ДАИ – Перник са събирали от транспортни фирми „такса спокойствие”. Схемата в Перник е сходна с тази в останалите градове, където имаше арести преди месеци. Пари се искали, за да не се спират и глобяват товарни автомобили.

Таксите се събирали лично от заместник-шефа на автомобилната администрация в миньорския град.  Той е бил и човекът, който извършвал и подбора на участниците в организираната престъпна група, уточни Манолова. За да не бъдат снимани по някакъв начин как се дават и как се взимат парите, на шефовете на транспортни фирми се давали инструкции банкнотите да се дават при ръкостискане. След това се прибирали в джоба с леко движение. Парите не се предавали направо на началника. Имало си специален начин, по който рушветите стигали до него – парите се оставят в коридора на администрацията под саксията на точно определено цвете, поставено до прозореца.

Следваща „Коалиция за България“ настоява за мораториум върху разпродажбата и концесионирането на държавна собственост до края на мандата на този парламент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *