понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Извън Перник / Трафикът на хора се е превърнал в семеен бизнес, твърди доклад на БАН

Трафикът на хора се е превърнал в семеен бизнес, твърди доклад на БАН

сн. Pixabay
сн. Pixabay

Тревожна статистика у нас сочи, че за първите шест месеца на годината прокуратурата разследва 33 случая на трафик на хора. На този фон изследване на БАН показва, че този вид престъпност се превръща в семеен бизнес.

Българските граждани продължават да бъдат една от водещите групи в Европа, които попадат в капана на трудова или сексуална експлоатация. Това стана ясно по време на конференция, посветена на българо-швейцарска програма за превенция.

Учени изследват седем уязвими общности у нас след сигнали за трафик към Европа от службите в Гърция, Холандия, Франция и Швейцария. Продажба на бебета, детска просия и сексуална експлоатация – това са част от случаите открити в Пещера, Сливен, Долни Чифлик, както и в някои населени места в Северна България.

Най-уязвими са момичетата между 15 и 23 години, които в повечето случаи стават жертви на сутеньори. Някои от тях попадат в капана след като сключват брак с обещание за по-добър живот в чужбина. В трафика понякога са замесени дори роднини. Обратният път към дома обикновено е почти невъзможен.

В България има пет приюта за подслон на жертви на трафика, както и транзитен център в София. Програма между България и Швейцария успява да помогне на близо 300 души.

Според последния доклад на Европейската комисия регистрираните жертви на трафик на територията на Европейския съюз са малко над 15 хиляди./novini.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *