сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Бизнес / „Топлофикация – Перник“ е осъдена на 3 000 лв. заради смърт на работник

„Топлофикация – Перник“ е осъдена на 3 000 лв. заради смърт на работник

toplofikaciya-pernik

„Топлофикация – Перник“ е осъдена на 3 000 лв. имуществена санкция заради смърт на работник, постанови Административният съд в града. Трагичният инцидент се случва на 27 юни 2017 г. около 4,30 часа. М. И. А., което е  „работник обогатяване полезни изкопаеми“ в топлофикационното дружество, работещ на дезинтегратора в Промивно-обогатителен възел, стопанисван от „Мин индъстри“ ЕООД, видял, че удължителят, използван за захранване на преносими електрически инструменти, е паднал във водата на работната площадка пред дезинтегратора. Удължителят бил под напрежение и имало искри. Работникът слязъл да го прибере и при намотаването бил поразен от електрически ток, вследствие на което по-късно починал. Защитната комутационна апаратура не е изключила използвания удължител от напрежението, което е нарушение на Правилника за безопасност на труда при разработване на находища по открит начин, констатират магистратите.

 

Съгласно договор от 1 юни 2017 г., сключен между „Топлофикация – Перник“ и собственика на съоръжението „Мин индъстри“ ЕООД, последният координира прилагането на всички мерки, отнасящи се до безопасните и здравословни условия на труд и поема отговорността за безопасната работа.

 

Съдът е приема, че макар съоръжението, където е станала злополуката, да не е собственост на топлофикационното дружеството, правилно е ангажирана административно-наказателната му отговорност в качеството му на работодател, отговарящ за безопасността на труда на своя работник. Приел е също, че техническото състояние на съоръжението е величина, променлива във времето, в резултат на експлоатация, атмосферни условия, повишена влажност, овехтялост и др., респективно техническият контрол върху него следва да бъде перманентен, още повече – в среда с повишена опасност за здравето  в район на минно добиване.

 

Решението на пернишкия Административен съд не подлежи на обжалване и протест.

Използван е текст на БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *