Начало / Извън Перник / Топлинният удар покосява и на сянка

Топлинният удар покосява и на сянка

slanchev-udar-toplinen

Жегата, която ни завладя от началото на август, крие сериозни опасности, алармират лекарите. Топлинният удар е състояние на организма, в което той не може вече да се терморегулира заради прекомерното излагане на високи температури и дехидратация. Важно е да се каже, че топлинен удар може да се получи и ако седите на сянка, но температурата на въздуха е много висока и няма вятър.
По тази причина и в градовете топлинният удар е по-често срещано състояние заради излъчваната от сградите и асфалта топлина и липсата на циркулация на въздуха.

Симптомите на топлинен удар са: отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене на отделни мускулни групи (крампи). Ако не последва веднага охлаждане, може да се стигне до по-сериозни последици – нарушение на тонуса и съзнанието до степен припадък, рязко повишаване на телесната температура, общо зачервяване на кожата, но без изпотяване. 

Важно е да се знае, че ако пострадалият не получи адекватна медицинска помощ, състоянието води до спиране на дишането и фатален изход. Първата помощ при топлинен удар е изолиране от топлината. Облеклото се отстранява и тялото се охлажда, като се увива в изстискан влажен чаршаф.Тялото може да се обтрива често с мокра студена гъба или кърпа. 

Бутилки със студена вода и лед се слагат под мишниците, между краката и на корема, приемат се подсладени и охладени течности. За да не се стигне до това състояние, носете памучни, прохладни дрехи, пийте много течности, но не забравяйте и солта, за да не се нарушава електролитният баланс на тялото. Не излизайте в най-горещите часове от деня, но ако все пак ви се наложи, можете да се разхлаждате с ветрило./retro.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *