Начало / Общество / С 0,5% се вдига данъкът върху придобиване на жилище и МПС в Перник

С 0,5% се вдига данъкът върху придобиване на жилище и МПС в Перник

Началникът на отдел "Местни приходи и такси" Ивета Боянова и зам.-кметът Денислав Захариев
Началникът на отдел „Местни приходи и такси“ Ивета Боянова и зам.-кметът Денислав Захариев

Да се повиши с 0,5% данъкът за възмездно придобиване на имущество  в Община Перник предвижда изменение на Наредбата за местни данъци и такси, което ще влезе в сила от 1 януари 2017 г. Това бе поводът за състоялото се в Двореца на културата днес обществено обсъждане на нормативната промяна.

Това е и единственото изменение в наредбата , обясни зам.-кметът Денислав Захариев и допълни, че става дума за данъка, който се плаща при придобиване на недвижимо и движимо имущество/закупуване на жилище, лек автомобил/.

Досега перничани плащаха по 2 на сто от оценката на имуществото при сключване на сделката . Предложението е този данък да стане 2,5%. При останалите данъци няма промяна.

Основният мотив на общинската администрация да предложи това увеличение е тежкото финансово състояние на общината, както и предвидените мерки в Оздравителния план, който бе утвърден от ОбС, каза още Захариев. В момента планът за финансовото оздравяване на община Перник е във финансовото министерство и чака одобрение. Според прогнозите, увеличението на данъка ще доведе до завишение на приходите в местната хазна с близо 200- 250 хиляди годишно.

Данъкът за възмездно придобиване на имущество не е променян от 2008 г. За сравнение в градове като София, Пловдив, Бургас и Велико Търново той е 2,5%. В Ковачевци  този налог е 3%, а в Радомир- 2,5%.

Един коментар

  1. При дълг над 30 милиона, какво значение имат 250 000 лв. за година? Да се захващат за работа, общинската администрация да си върши работа бързо, а не да размотава хората с месеци. Да се намалят заплатите на общинските съветници. Аз мога да ви кажа как да съберете 365 000лв. на година при това хората ще са доволни, а и общината няма да се преработи много. Вместо да ме пращате при частници за една комб. скица и да давам 50лв. до 150 лв. издавайте я вие. С 20 скици на ден ще преизпълните целта си със 100 000 лв. без да тежи на Перничани, които и без това плащат едни от най-високите данъци в СТРАНАТА !!! АМА АКЪЛ ТРЯБВА, А НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОПРЕДЕЛЕНО ИМ ЛИПСВА !!! ДАНО СКОРО ДА ВИ НЯМА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *