Начало / Общество / С 0,5 на сто се вдига данъкът върху възмездно придобито имущество в община Перник

С 0,5 на сто се вдига данъкът върху възмездно придобито имущество в община Перник

Кметът на община Перник Вяра Церовска
Кметът на община Перник Вяра Церовска

От 2 на 2,5 на сто да се вдигне данъкът върху възмездно придобито имущество в община Перник предлага кметът Вяра Церовска. Тя вече е депозирала докладна записка до председателя на ОбС за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци. Вероятно документът ще бъде включен в дневния ред на следващата сесия. Ако кметското предложение бъде прието от ОбС, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Публикувана е и покана за обществено обсъждане на изменението на наредбата, насрочено за 15 декември от 11 часа в конферентната зала на Двореца на културата.

Ставката за възмездно придобиване на имущество не е променяна от 7.02. 2008 г. от приемането на Наредбата за  определяне размера на местните данъци, посочва Церовска.

В мотивите към проекта кметът отбелязва, че се очаква промяната да донесе в общинската хазна между 200 000 и 250 000 лв. годишно. Правен е обстоен анализ на собствените приходи на Община Перник и изводът е, че е нужен ръст в постъпленията. Заради това и при съпоставки с други общини в страната, кметът Вяра Церовска счита, че е целесъобразно и законосъобразно ставката на данъка да бъде вдигната на 2,5 на сто.

Кметът прави сравнение със 17 общини в страната, между които Ковачевци, Радомир и столицата, в които налогът е 2,5 на сто.

Ставката се плаща еднократно при извършване на прехвърлителната сделка с имущество, обект на облагане.

Запазва се досегашният размер на налога при дарение. Той е 0,7 на сто върху оценката на прехвърляното имущество при дарение между братя и сестри и техните деца и 5 на сто при дарение между лица извън току що изброените.

„Целта на проекта на Наредба за изменение на Наредбата за определяне на местните данъци на община Перник е да се изпълнят приетите критерии и показатели в Плана за финансово оздравяване на Община Перник за периода 2016 – 2019 г. , приет с решение №270 от 29.08.2016 г.  от Общински съвет”, пише в кметската докладна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *