събота , 22 септември 2018 г.
Начало / Uncategorized / С чествания през целия юни: БСП отбелязва 110 години организирано социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров

С чествания през целия юни: БСП отбелязва 110 години организирано социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров

bsp-pk

Организираното социалистическо движение в Перник чества 110–годишен юбилей и 136 години от рождението на Георги Димитров – героят от Лайпциг. За да отбележат двете годишнини, БСП – Перник подготвя сериозна програма със събития през целия месец юни, съобщиха от местната червена централа.

 

Перник е „царство на необикновена мизерия, работническо безправие и безконечни произволи, извършвани над работниците”, казва с плам Георги Димитров, трибун на работниците в Перник в началото на XX век.

 

През 1906 г. в Перник пристигат членове на ръководството на БРСДП – Димитър Благоев, Георги Кирков, Тодор Луканов и др., за да участват в първата най–масова стачка на рудничарите. Същата година за първи път в България се учредява  Рудничарска синдикална организация. Ръководството и активистите на синдикалния съюз стават учредители и на партийната организация в Перник.

 

На 15 юни 1908 г. 12- те апостоли, както ги наричат по–късно, полагат основите на организираното социалистическо движение в Перник – Стоян Стойков, Тошо Димитров, Миле Димитров, Темелко Ненков, Григор Ненков, Митко Соколов, Теофил Раденков, Георги Димов, Владимир Джигрев, Серафим Кокалов, Стойне Роглев и Васил Миленков, който е и първият избран секретар на организацията.

 

За да почетат юбилея на партията и личността на Георги Димитров, социалистите от Перник са подготвили редица мероприятия. Първото от тях беше представянето на книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество” на проф. Иво Христов с участието на известния български журналист и публицист Тома Томов.

 

Тази седмица предстои младежки флаш моб по случай 110 години социалистическо движение в Перник – младежите социалисти ще се съберат в неделя, 10 юни, в 17 ч. на паркинга при Община Перник.

 

На 15 юни социалистите от областта ще почетат Георги Димитров в неговото родно място – Ковачевци.

 

В периода 18 – 24 юни също предстоят мероприятия: на 18 юни ще се проведе кръгла маса за социалистическото движение в Перник и България и за Георги Димитров в обществената и научната памет. В нея ще участват уважавани български историци като проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, както и други изтъкнати членове на научната общност в България. В програмата за честванията е включено и посещение на известния журналист и бивш директор на БНТ Павел Писарев, който ще представи последната си книга.

 

Кулминацията на честванията ще бъде на 28 юни в театралния салон на Двореца на културата, където ще се съберат над 400 членове и симпатизанти на партията начело с председателя на БСП Корнелия Нинова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *