четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Общество / С пищна заря и факелно шествие в Кралев дол приключи народният обичай Сурва

С пищна заря и факелно шествие в Кралев дол приключи народният обичай Сурва

14
Автентичният обичай Сурова продължи и днес в община Перник. От сутринта сурвакари обикаляха по къщите из селата, за да наричат, както си му е редът, за здраве, благоденствие и добро.
Тази година  Ярджиловци сведе глава в памет на малкия Кирчо, който не успя да се пребори с коварна болест. Нямаше надиграване на групите от трите махали, а всички бяха застанали един до друг като едно цяло. Така почетоха паметта на малкия боец.
10
Грохот на звънци и хлопотари, предизвикан от местните носители на традицията, събра мало и голямо в центъра на Дивотино. Присъстващите се насладиха на фолклорен концерт с изпълненията на народните изпълнители Георги Гьолски и Боряна Василева, имаше кулинарна изложба, а накрая – и пищна заря.
11
Кулминацията на празника беше в село Кралев дол, където беше сложен финалът на народния обичай. Краят на Сурова бе ознаменуван с факелно шествие и пищна заря.
15
Всяка година на 14 януари мечкарската група, ръководена от войводата, обикаля цялото селище. Влиза във всяка къща и отправя благословии, а стопаните ги даряват. В края на деня, след като са обиколени всички къщи, на площада в селото се играе „мечкарско хоро“, за да се прогонят злите духове и болести от селото. Запазването на този обичай до наши дни се дължи на приемствеността между поколенията.
16
Обиколка по Сурва традиционно направиха кметът на Община Перник Вяра Церовска заедно със своя екип, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметът на кв. Изток Емил Костадинов и общински съветници.
8
След автентичния обичай, в Пернишко започва подготовката за 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри, който тази година ще бъде на 25, 26 и 27 януари.
18 7 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *