петък , 21 септември 2018 г.
Начало / Общество / С мощни викове перничани изляха гнева си на протест срещу Топлофикация

С мощни викове перничани изляха гнева си на протест срещу Топлофикация

Protest sreshtu TEC-a

Стотици гневни перничани, останали без парно в най-студените зимни дни, огласиха с мощни викове протеста срещу „Топлофикация – Перник“. Организирани в социалната мрежа фейсбук, пред Минната дирекция в града дойдоха много хора и изляха недоволството си от проблемното парно.

Народът тръгна към сградата на дирекцията като лавина със свирки и скандирания, когато насреща се зададе директорът на ТЕЦ-а Любомир Спасов. Той тутакси беше заобиколен от журналисти, но отговорите му на зададените въпроси почти не се чуваха заради мощните викове на тълпата, която плътно обгради тъй търсената шефска фигура.

„Мошеник“, „Лъжец“, крещяха хората и мощно подемаха възгласа „Мафия, мафия!“, последван от „Оставка!“. Народът недоволстваше, че Спасов отговаря на въпроси на медиите, и че гърба му пазят бодигардове. „Ела тука при нас! При нас ела – ние да те питаме“, викаха перничани и се нахъсваха един друг. Чуваха се псувни в типично граовски маниер. На няколко пъти някой извика „Дайте въжето!“.

Много малко оставаше да пламне искрата народът да повлече шефа на ТЕЦ-а. Не се стигна дотам. страстите постепенно поутихнаха. Любомир Спасов остана и след репортерите, и разговаря с хората.

Lyubomir Spasov - direktor na TEC-a

Какво каза Любомир Спасов, който не пожела да коментира гневната реакция на хората:

„ТЕЦ-ът в момента е в добро състояние. Много тежка и сериозна авария, която е още от 19 февруари, извади Топлофикация от строя за много дълго време. Положихме неимоверни усилия да възстановим работата. Това че на самия 19-ти подадохме топлоенергия по невъзможен начин, не зная как се приема. Има голяма разлика между проблема в ТЕЦ-а миналата и тази година.

Телефони нямаме, защото кабелите са изгорели от аварията.

Ремонт на котела /парогенератора/ се прави всяка година и всяка година в него се инвестира минимум по 1,5 милиона лева, като се сменяват отделни негови участъци. Котелът не е рухнал – той е в същото състояние както и преди 10 г.

Ръководството на ТЕЦ-а обсъжда методиката и начина на компенсация на абонатите за времето, през което са били без парно, но само тези с договори“.

Думите на Спасов непрекъснато бяха заглушавани с викове „Ууууууу! Оставка!“.

Любомир Спасов
Любомир Спасов

Протестиращите настояват да бъдат огласени резултатите от проверката на ДКЕВР в ТЕЦ-а. Те ще бъдат публикувани в местните медии, както и резултатите от инспекцията на Министерството на енергетиката, обеща Спасов.

Шубичката си носех целия февруари и през най-студените дни, когато нямахме парно разказа Георги Лазаров. На въпроса „Оплакахте ли се на някого?“, околните отговориха с висок смях. Няма как да се оплачем, защото, когато има авария, телефоните в ТЕЦ-а не отговарят или дават заето, или са изключени, обясниха хората. Безотговорна работа, те се крият и се гаврят с населението, каза жена от тълпата.

Нищо не очакваме да се случи след протеста, не крият разочарованието си перничани.

Търпението на перничани преля, заяви Валентин Пешев – един от инициаторите на протеста. И добави, че парното през нощта е пуснато заради бунта на хората – в ТЕЦ-а са работили на акорд заради недоволството.

Проблемите в централата са от години, но сега направо ни „взривиха“, твърдят перничани, на които отдавна им е писнало от обещания.

Ако не друго, хората поне дадоха воля на гнева си, засега само с мощни скандирания и псувни, но показаха, че са сила, на която малко й трябва, за да се понесе.

Lyubomir Spasov - direktor na TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Lyubomir Spasov - direktor na TEC-a

Любомир Спасов
Любомир Спасов

Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a Protest sreshtu TEC-a

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *