Начало / Общество / С благословението на патриарх Неофит: Първият Църногорски събор у нас се провежда в манастирските ливади над Гигинци

С благословението на патриарх Неофит: Първият Църногорски събор у нас се провежда в манастирските ливади над Гигинци

Гигински манастир
Гигински манастир

Голям фермерски пазар, на който ще има специална алея с вкусни натурални продукти на манастирските производители  ще зарадва посетителите на първия Църногорски събор у нас, наречен „В сърцето на Граово“. Той ще се проведе от 13-ти до 15-ти юли на поляните над село Гигинци. Стартът на събора ще бъде в петък от 19 часа в Църногорския манастир с църковен водосвет. След това ще има голям концерт „Гласовете на Граово” с най-емблематичните изпълнители от региона.

Официалното откриване на събитието, което е под патронажа на областния управител на Перник  Ирена Соколова, министъра на земеделието Румен Порожанов, Българския Патриарх Неофит и БАН, ще бъде в събота от 12 часа на обяд. След откриването ще бъдат раздадени 500 литра курбан от Обединени Български Животновъди и Църногорския манастир.

От 13 часа всички гости на събора ще могат да се насладят на космическия глас на Валя Балканска и ансамбъл „Родопа“, а от 21 часа същия ден всички ще могат да видят уникален фолклорен спектакъл на ансамбъл “Българе”.

В неделя на обяд програмата също е богата – обичаният оркестър „Канарите“ ще изнесе своя програма за всички гости на събора. Входът за събитието, на което ще бъдат представени културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област е сводобен.

Една от основните атракции на  Църногорския събор е поляна на животновъдите, на която ще има изложение на характерните за региона породи.

Програмата е целодневна и е с много атракции за малки и големи, като училище за юнаци, църковни сръчности за деца, работилница „Камбанен звън“, ателиe – „Да славим Бога“ (изработка на щампи, икони, кръстчета, броеници и печати). Ще се проведе и състезание по доене, хайдушки игри, уроци по гайда и български фолклор и много други. Всеки може да си направи снимка с автентична българска носия.

Ще има и възстановка на старо българско село. По време на църковната програма в манастира ще бъде отслужена неделна света литургия, в която ще вземат участие изпълнителите на фолклорна музика – квартет „Славей“ и „Бело Платно“ от Белград-Сърбия.

Майстори на художествените занаяти ще демонстрират различни български изкуства. За посетителите ще има и обособена къмпинг зона, както и паркинг за 5000 автомобила. Съборът се осъществява с подкрепата на ОЗК – застраховане и Асарел Инвестмънт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *