сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Политика / Със стилно тържество БСП отбеляза 110 години организирано социалистическо движение в Перник

Със стилно тържество БСП отбеляза 110 години организирано социалистическо движение в Перник

dsc_1116

Със стилно тържество БСП отбеляза 110-ата годишнина от организираното социалистическо движение в Перник. Големият салон на Двореца на културата трудно побра хората, дошли да уважат събитието.

Гост на празника бе лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която бе посрещната на крака и с възгласи „БСП“.

dsc_1098

Облеклата на двамата водещи бяха в тон с годините, за които разказваха за социалистическото движение в Перник, започвайки от началото и стигайки до днешни дни. Същевременно на екран вървяха исторически кадри, илюстриращи думите им.

p1660180

„Трябва да знаем корените си. Трябва да знаем откъде идваме“, заяви пред препълнената зала председателят на ОбС на БСП Кирил Леонов, който в доклада си проследи факти от 110-годишната история на социалистическото движение в Перник и отдаде заслуженото на всички лидери и функционери на местната партийна организация. Леонов посочи, че Перник беше индустриалното сърце на промишлена България и подчерта, че „днес е необходим нов, обективен прочит на постигнатото по време на социализма“. БСП и в частност пернишката партийна организация дадоха своя принос за демократизирането на обществото, за въвеждането на многопартийната демократична система, каза още той и подчерта ролята, която е изиграла БСП за мирния преход след 1989 г. И добави: Силата на БСП е в нейното обновяване и в запазването на нейното единство, в дълбоките й 110-годишни корени, в нейната насоченост към настоящето и бъдещето. Ние, социалистите, ще пребъдем в бъдещето, защото работим за Перник, за България, за социалистическите идеи, заяви лидерът на пернишките социалисти.

p1660187

БСП остави работеща индустрия, пенсионен и златен фонд, армия, сигурност. Днес ние сме кафеджийска държава, в която масоово има кафенета и магазини за дрехи, втора употреба. Ако това е държава, здраве му кажи!, бяха думите на Леонов.

dsc_1203

Кирил Леонов подари на младежката организация картина от художника Сашо Евтимов, в която на преден план изпъкваше червена роза. Подаръкът е символичен жест за приемствеността – когато опитът и младостта си подадат ръка.

p1660217

След изпълнението на песента „Моето мъжко момиче“, на сцената излезе Корнелия Нинова, наречена от водещите „силна жена, която не прави компромиси с идеите си“. „Това са 110 г. на градеж, който заслужава уважение. Затова днес поклонът е към нашите предци, които са сътворили това за Перник и за България и важното е, че не са предавали, огъвали и отстъпвали. Събирали са ги идеите, които са наши и днес – за социална справедливост, за солидарност, за равни възможности и за България“, каза тя. И подчерта, че от всички присъстващи зависи какво ще бъде написано в историята през следващите 110 г. „Защото днес е не по-малко важно да има социална справедливост, която крещящо отсъства от живота ни. Не е справедливо да работиш 40 г. и да живееш с 200 лв. Не е справедливо престъпник да те нападне в дома ти и после да се разхожда на свобода; да си болен и да не можеш си платиш лечението. Не е солидарно майките на деца с увреждания да лежат в дъжда пред Парламента, а депутатите да минават и да не ги поглеждат.

Но днес имаме много по-голямо предизвикателство: губим си държавата, губим държавността. Разрушиха всичко. Доживяхме в днешния ден в българския парламент държавен чиновник да се изправи на най-високата трибуна и да каже „Няма да изпълнявам законите на страната“. Говоря за шефа на КЕВР, който от 1 юли ще ни вдигне цените. Но няма да изпълнява законите на страната, защото трябва да спаси Гинка Върбакова и онези, които стоят зад нея и които й подаряват националната сигурност и 3 млн. българи, и съдбата ни. Това е задкулисието, това е паралелната държава“, заяви Корнелия Нинова.

p1660215

Като други предизвикателства, пред които е изправена и цяла Европа, тя посочи Истанбулската конвенция и бежанците, като посочи, че е дошло времето „да се борим за семействата си, за християнството и да не приемем обратно в страната нелегални мигранти в бежански лагери“.

За първи път в Перник Корнелия Нинова обяви, че на 21 юли БСП ще обяви алтернативната си програма за управление на България. Нека си подадем ръка и да изведем сънародниците ни от страха и апатията, които са ги завладели, да им дадем сила и кураж, да им покажем път и заедно да го извървим, призова лидерът на социалистите.

Нинова връчи партийните билети на деветима млади хора, които станаха членове на БСП.

p1660194

За настроението на всички трио „Сопрано“ изпълни любими оперни хитове, солистката на духовия оркестър Юлияна Трифонова изпя песните „Ален мак“ и „Една българска роза“, валс и танго поднесоха младите танцьори от ОДК, а накрая в изпълнение на Милица Божинова и Асен Масларски звучаха любими парчета на „Тоника“.

p1660191

Гости на тържеството бяха депутатите Калоян Паргов, Станислав Владимиров, Любомир Бонев и Валери Жаблянов, членовете на  Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов, Ангел Найденов, секретаря на НС Вяра Емилова, председателят на националното младежко обединение  Николай Бериевски, кметове на общини, председатели на общински и областни съвети на БСП от областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София.

dsc_0049 dsc_0019 dsc_0027 dsc_1107 dsc_1080 dsc_1072 dsc_1060 dsc_0099 dsc_0087 dsc_0086 dsc_0081 dsc_1292 dsc_1218 p1660177

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *