вторник , 20 март 2018 г.
Начало / Жълтини / Съпругата на Вежди Рашидов се разплака в ефир

Съпругата на Вежди Рашидов се разплака в ефир

колаж ПИК
колаж ПИК

Не се плаша, че съм в сянката на Вежди. Защото всъщност това не е така. Аз съм самостоятелна личност, той също. Ние сме едно семейство, вече над 20 години сме заедно. За мен семейството, децата, домът са на първо място. Всичко останало е пейзаж. Това заяви пред Ива Софиянска съпругата на бившия министър на културата Вежди Рашидов д-р Снежа Бахарова.
я не скри, че най-трудният момент от техния съвместен живот е диагностицирането на неговото онкологично заболяване. Когато лечението преминава и се увенчава с успех, тя го предупреждава: „Ако искаш да те изнесат с ковчег от този кабинет, приеми поредната покана за министър. Той ме послуша и слава Богу, ето, влезе и в ателието“.
„Той не можеше да говори, всичко се случваше с есемес. Той ми пишеше, аз препредавах, не спираха да му звънят! Хем че всички знаеха, че е в болница. Телефонът звънеше денонощно – „Вежди, направи това, направи онова, помогни на този, на онзи“… А този емоционален творец се държеше като войник! Беше страхотен! В момента, в който се прибрахме от летището, аз отидох вкъщи, а той – директно в Ларгото. Беше свалил около 27 кг, не ядеше, един месец след това не излезе от вкъщи“, спомни си за този тежък период д-р Бахарова.
„Карали сме се зверски. Той не ядеше, аз го натисках: „Ще ядеш!“. като малките деца… Но той ме слуша. Понякога обаче се самонавива“, допълни съпругата на Вежди Рашидов.
Тя и той се запознали „на купон“: „Бях хубава млада мома. Бяхме на един рожден ден. Седнахме на една маса. После той ме покани на обед и на кафе. Беше ми приятно, все пак той е един от най-известните в държавата. Тогава имах едно гадже, трябваше да замина за Русия. Във Варна обаче, на рожден ден на Илия Павлов, отново се видяхме с Вежди. Направихме една разходка из Морската градина във Варна и отлетях за Москва. След десет дни се върнах, обадих му се и… така станаха нещата. И вече 20 години“.
„Хората му лепнаха прякора „мултак“. Защо на Илия Павлов не му викаха така? Или на хилядите други, които също бяха от „Мултигруп“?!.. А аз не виждам нищо обидно! Илия Павлов идваше в нашата къща, ядеше салам, сирене и хляб. И сме си говорили хиляди смешки. Не виждам защо искаха да уязвят Вежди по такъв начин. Всичко е въпрос на злоба и завист!“, заяви д-р Бахарова.
Запитана какво не знаят хората за него, тя отговори: „С годините става все по-романтичен. Все по-често ми купува цветя. Като ми се обадят по телефона в „Пирогов“: Долу ви чака един с букет“, умирам. Искам тези неща да са по-апокрифни“.
„Така ми беше писнало, че броях края на мандатите му! Знаех, че до следващите избори ще има един-два месеца период, в който ще дишаме спокойно. Никога няма да забравя как един негов приятел, който е идвал в къщата ни, ял е и е пил на нашата маса, заяви: „Няма да приема турчин да става български министър“. Много ни заболя!“.
В края на разговора съпругата на Рашидов не сдържа сълзите си: „Ти знаеш ли, откъде той е тръгнал! От нищото…“
„Евала на тоя човек! Той за пръв път идва в София, когато идва да кандидатства в Художествената гимназия, едва 13-годишен… Толкова много е постигнал! Защото е толкова талантлив! Била съм с него в Европейския парламент, където видях как го приемат хората. В Лувъра му ставаха на крака! Шефът на Лувъра му стана на крака! С френския посланик, с френското културно аташе! Как да не ти е кеф! Това е най-големият музей в света“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *