понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Съдът върна Лили Маринкова като директор на програма „Хоризонт“

Съдът върна Лили Маринкова като директор на програма „Хоризонт“

сн. БНР
сн. БНР

Върховният касационен съд върна журналиста Лили Маринкова на поста директор на програма „Хоризонт“, от който беше освободена от генералния директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев след избора му преди две години.

Последната съдебна инстанция е осъдила БНР да ѝ плати обезщетение от 15 500 лева.

Освобождаването на Лили Маринкова, което беше мотивирано с „навършена пенсионна възраст“, бе сред първите кадрови решения на Велев.

Две съдебни инстанции – Софийският районен и Софийският градски съд не видяха нарушение в прекратения ѝ договор по член 328, ал. 2 от Кодекса на труда.

Според върховните съдии Светла Цачева, Албена Бонев и Боян Цонев, нормата от Кодекса на труда, която дава право на работодателите да уволняват ръководни  служители с предизвестие, е приложима за организации, които развиват стопанска и бизнес дейност, но не и за БНР, чиято цел като национален доставчик на медийни услуги е да изпълнява обществени функции, а не да работи на пазарен принцип с преимуществена цел печалба.

Въпросният текст от Кодекса на труда, смятат още магистратите, е неприложим  и за органи на изпълнителната власт, организации с държавни функции, с нестопанска цел, за централна или местна администрация, за учреждения за социално-културни дейности, за учебни заведения./ БНР

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *