неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Съдии искат държавата да им плаща бензина и семейните ваканции

Съдии искат държавата да им плаща бензина и семейните ваканции

sadebna-zala

Грантаджийският Съюз на съдиите в България (ССБ) публикува обобщена информация от проведена анкета за справедливо и достойно заплащане на труда на съдията. В нея били участвали български съдии, без значение дали са членове на обслужващата задкулисието организация, на друга такава или не са членове на никоя.

Сред предложенията за подобряване на социалния статус на съдиите има и някои доста екзотични, съобщи „Правен Свят“. От резултатите става ясно, че част от анкетираните съдии искат в бюджета на съдебната власт да се предвидят средства за бензин и други разходи за личните автомобили на магистратите, които работят в населени места извън тези, в които живеят, за да не се засичат в обществения транспорт със страните по делата. Други магистрати пък предлагат от държавния бюджет да се заплащат път, храна и спане за двуседмична почивка в страната на всеки съдия, заедно със семейството му. Сред предложенията фигурира и такова, според което съдебната система трябва да плаща и за образованието, спортни дейности и други извънучилищни занимания на деца на съдиите, които са до 20 годишна възраст-при учащи в средни училища и до 25 годишна възраст-при учащи във висши учебни заведения. Да се предвидят средства за храна, съобразно числеността на семействата на съдиите, като в тази численост се включат и навършилите пълнолетие деца, които учат, съответно: до 20 годишна възраст-при учащи в средни училища и до 25 годишна възраст-при учащи във висши учебни заведения, настояват съдиите. Исканията им за допълнителни привилеии обаче съвсем не се изчерпват с това. Подложени сме на постоянен стрес и следва да се преразгледа въпроса за категорията труд или да се намалят годините за право на пенсия, призовават още те.

Резултатите показват също така, че 92% от респондентите искат възнагражденията на магистратите да се обвържат като процент от заплатите на председателя на Конституционния съд (КС), като предложението е този процент да е различен за различните нива –районен, окръжен, апелативен, върховен съд.

Не на последно място, анкетираните съдии са посочили, че според тях „магистратите търпят редица ограничения – не  могат да получават странични доходи, да участват в ТД, ограничения в личните контакти и др.“, поради което следва „възнагражденията да обезщетят подобаващо тези ограничения“.

От организацията ще уведомят и Висшия съдебен съвет (ВСС) за предложенията./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *