петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Сурвакарските дружини на Люлин и Долна Секирна разиграват автентичния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“

Сурвакарските дружини на Люлин и Долна Секирна разиграват автентичния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“

img-1f220277bbc66fb29dec71a59dfdacec-v
В нощта на Сурва в пернишкото село Люлин си дават среща две от най-колоритните сурвакарски групи  – Люлин и Долна Секирна.  По стара българска традиция този ден, Васильвден по старому, те ще представят уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“, който се изпълнява само от тях. Празничната програма започва в 17 часа.  Люлинци се стремят да бъдат максимално автентични и затова говори последната награда от Международния фестивал на маскарадните игри – златен медал за поддържане и предаване на традиции. В рамките на вечерта ще вземат специално участие група войводи от национално сдружение „Хайдути“, ще бъде представена фотоизложба и експозиция на маски, произведени от майстор Деян Евгениев.
„Богата фолклорна програма и много атрактивни моменти ще съпътстват празничната вечер. Насладете се на гостоприемството ни“, сподели кметът на населеното място Евгени Евгениев.
Сурвакарската група от село Люлин е основана през 1927 година.  В сегашния си вид групата е съставена предимно от младежи и деца. За първи път участва в Международния фестивал на маскарадните игри през 1970 година. Участниците са преоблечени като булюбашия, булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, мечка, мечкар, циганчета. Останалите са с ликове.
Групата печели грамота и награди на фестивала „Кукове“ в град Раковски. През 2012 г. получава първа награда от конкурса „Мечка и мечкар“ в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник и награда за цялостно представяне. През 2016 г. печели специалната награда на кмета на община Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *