петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Общество / Сурвакарите от Долна Секирна посрещнаха журналисти от цяла Европа в НИМ

Сурвакарите от Долна Секирна посрещнаха журналисти от цяла Европа в НИМ

survakari-dolna-sekirna-medii-predsedatelstvo-4

След тържествената церемония в Народния театър, с която официално бе дадено началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 година, на която и губернаторът на Перник Ирена Соколова беше гост, акредитираните европейски медии и други гости посетиха Националния исторически музей.

Там те бяха ритуално посрещнати с традиционните пита, сол и мед от сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна. Сурвакарите от област Перник приветстваха журналистите, сред които имаше представители на медиите BBC, CNА, CBC, Reuters, Bloomberg, The Economist, EuroNews и още много други от цяла Европа.

Двадесетте маскирани мъже изпълниха обредни танци в мистично единство на ритъм, звук и багри, облечени в автентичните за този район костюми и ликове.

„Неслучайно сурвакари посрещат официалните гости в деня на старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Свързвайки първото председателство за страната ни и символиката на обичая СУРВА, насочена към подготвяне за ново начало, изпълнено с просперитет, здраве и успехи и прогонване на злите сили”, сподели Ирена Соколова.

survakari-dolna-sekirna-medii-predsedatelstvo-1 survakari-dolna-sekirna-medii-predsedatelstvo-2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *