събота , 19 октомври 2019 г.
Начало / Култура и образование / Сурвакарите от Долна Секирна и народната певица Валя Балканска ще се представят на осмия Всеукраински събор на българите

Сурвакарите от Долна Секирна и народната певица Валя Балканска ще се представят на осмия Всеукраински събор на българите

 

survakarska-grupa-dolna-sekirna

Сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна и народната певица Валя Балканска ще се представят на осмия Всеукраински събор на българите. Събитието ще се състои на 15 септември в Акерманската крепост в украинския град Белгород-Днестровск (в миналото Акерман), на 80 км от град Одеса. Артистите са поканени за участие от Асоциацията на българите в Украйна. Това е второто участие на нашите сурвакари в най-грандиозното събитие на българската диаспора в Украйна. Преди две години, през 2016-та формацията от Долна Секирна впечатли и събуди изключително голямо любопитство с представянето си. По това време групата посети и българско училище в Одеска област.

Сега, от 13 до 17 септември 30-те сурвакари ще бъдат част от българската делегация на осмия Всеукраински събор на българите.

Тази година в събора ще вземат участие  около 10 000 души. Традиционно събитието ще се проведе в Акерманската крепост, която е исторически паметник от периода XIII – XV век.

Всеукраинският събор на българите е социално-културно събитие, призвано да съхрани и развие традициите, а също и да умножи историческите, културните и образователните постижения на българския етнос в Украйна. В неговите рамки по традиция се провежда парад на диаспорите, които населяват украинската страна, изложение на български майстори, дегустация на ястия от българската кухня и голям празничен концерт.

Тази година съборът ще е посветен на четвъртвековния юбилей от създаването на Асоциацията на българите в Украйна.

сн. desant.net
Акерманската крепост                                  сн. desant.net

Използван е текст от zapadno.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *