понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Стотици деца от Радомир се включиха в националната кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“

Стотици деца от Радомир се включиха в националната кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“

 

 radomir_smile-back_3

Стотици деца от Радомир се включиха в националната информационно-образователна програма за профилактика на устната хигиена „Мисия подари усмивка“. Това е второто издание на социалната кампания на Orbit, която се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

 

Специалният „зъбомобил“ на Orbit посети в град Радомир учениците от начален етап от НУ „Архимандрит Зиновий“. Общо 240 деца от 1 до 4 клас присъстваха на образователните лекции, на които бяха информирани за структурата на зъбите и как да се грижат за тях, като  спазват ежедневна устна хигиена. Организирани бяха и различни активности и забавни игри, като накрая всички участници получиха специализирани информационни материали и подаръци.

 

По данни от последното мащабно национално представително проучване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, едва 20% от българските деца между 0 и 18 години не са засегнати от кариес. Приблизително 2/3 от децата на 18 годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта, като всеки четвърти 18-годишен младеж е с изваден постоянен зъб. Данните показват, че едва около 45% от българите са посетили зъболекар през предходната година, като основен фактор за повишаване на оралното здраве е информиранността на хората.

 

„Мисия подари усмивка“ се провежда за втора поредна година, като в тазгодишното издание на кампанията над 9700 ученици от 1 до 4 клас се срещнаха с екипа на „зъбомобила“ на Orbit.

 

Кампанията за корпоративна социална отговорност на Orbit e част от глобалната и дългосрочна инициатива Orbit Smile Back, организирана в подкрепа на грижата за устната хигиена при децата. Тя се реализира на три континента чрез провеждане различни дейности и набиране на дарения. В България основният фокус е върху профилактиката и превенцията на оралното здраве, като голямата цел на Orbit e да допринесе за повече здрави и щастливи детски усмивки.

radomir_smile-back_4 radomir_smile-back_2 radomir_smile-back

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *