Начало / Общество / Стопаните от земенското село Пещера пускат първо котки в домовете си на Игнажден

Стопаните от земенското село Пещера пускат първо котки в домовете си на Игнажден

kotka

Рано сутринта на Игнажден стопаните в земенското село Пещера пускали в домовете си първо котка. После не се притеснявали кой полазник ще прекрачи прага на къщите им. Нали народното поверие е такова – какъвто човек влезе първо в дома, добър или лош, слънчев или кутсузлия, такъв ще бъде късметът у дома през цялата година. Ако полазникът е добър, у дома през цялата година ще има благоденствие и успех.

Пещерци добре знаели за магическата сила на котката, мачка по нашенски и че тя обира отрицателната енергия, та затова нея пускали най-напред у дома си, разказа пред Pernik Today Тони Стефанов от читалище „Крюгер Николов” в Пещера.

За Игнажден, който те наричат Игня, с ударение върху „и”-то, местните приготвяли специална трапеза, подобна на тази за Бъдни вечер. Всички ястия са постни – пита, сарми, пълнени чушки, боб. Правят и търляница от картофи. Сваряват ги, мачкат ги и после ги запържват в олио с кромид лук и мерудии. Вари се царевица със захар. На трапезата се слагат още варено жито, орехи и плодове.

Трапезата се прекажда с тамян и въглен. Вътре се внася червена шума от дъб за здраве, защото дървото е символ на сила и мощ.

Ето кои са най-разпространените поверия за Игнажден:

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.

Не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *