четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / Стартира специализирана национална телефонна линия в подкрепа на хора, преживели домашно насилие

Стартира специализирана национална телефонна линия в подкрепа на хора, преживели домашно насилие

сн. НОВА
сн. НОВА

От 30 юли 2018 г. „Алианс за защита от насилие основано на пола“ (АЗНОП) стартира работата на 24-часова специализирана национална телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие. Услугата ще бъде денонощно достъпна и безплатна за обаждащите се. Номерът е 0800 11 977. Линията гарантира достъпна ежедневна, 24-часова, психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги; това включва насочване и към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие.

Линията ще се обслужва от професионалисти и специалисти, които имат опит в работата с хора преживели домашно насилие, а не от доброволци. „От дългогодишния опит на всички организации, членове на АЗНОП в работа с жертви на насилие, ние знаем, че е много важно при първото обаждане на човек преживял домашно насилие и търсещ помощ да може да се получи адекватна и навременна подкрепа, както и информация за възможностите за реагиране при преживяно насилие“, посочиха от Алианса.

Стартирането на линията става възможно с финансовата подкрепа на Avon България. Avon дари 50 000 лева от събраните средства в кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ за стартиране на националната специализирана линия в помощ на хора преживели домашно насилие.

Avon, като компания с мисия да помага на жените да бъдат красиви, успешни и здрави, е превърнала битката с домашното насилие в свой глобален ангажимент. Основна задача за кампанията „Говори открито“ е да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилието и да потърсят нови възможности, с които ще се чувстват по-щастливи и успешни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *