сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Стартира проект по рекултивация и озеленяване на стари минни изработки в Перник

Стартира проект по рекултивация и озеленяване на стари минни изработки в Перник

62246719_2642212699182920_3369006522037174272_n
Стартира изпълнението на „Проект за отстраняване на екологични щети и технически ликвидация на нарушени терени вследствие на водените дългогодишни минни работи от рудниците „Седми септември“ и „Христо Ботев“ при „Мини – Перник“ ЕАД“. Това беше обявено днес на среща в кабинета на кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска с представители на фирмата възложител „Еко Антрацит“ ЕАД и фирмата изпълнител „Монтажи“ ЕАД. Двете компании са държавни предприятия и са под шапката на Министерството на икономиката.
В рамките на проекта ще бъдат рекултивирани „Максим табан” и табанът на бившата Брикетна фабрика. Общата площ на терените е 1262.5 дка. Ликвидирането на „Максим табан” и табана на Брикетната фабрика включва изгребване на натрупания минен отпадък и транспортирането му за депониране в котлован на открит рудник, след което районът ще бъде рекултивиран. Ще бъде направено затревяване на площите и ще бъде изграден залесителен пояс с ширина от 10 метра успоредно на асфалтовия път.
„Подобно озеленяване на разкопани от мината площи се прави за първи път в Перник. Радвам се, че този проблем получи своята положителна развръзка и несъмнено проектът ще се отрази изключително благоприятно на Перник“, заяви кметът Вяра Церовска.
В момента върви и процедура за съгласуване и на друг проект за запълване на минните галерии вследствие на експлоатацията на подземните изработки за територията на кварталите „Драгановец“, „Клепало“ и „Рудничар“. В проекта се предвижда запълване на галериите, за да не пропадат къщите и където е необходимо ще бъдат укрепени жилищни сгради, ако по тях има конструктивни нарушения.  По първоначални данни на проекта общата стойносте около 135 млн. лева. Това беше обявено още по време на срещата, в която участва и зам.-кметът Владислав Караилиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *