сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Политика / Станислав Владимиров: Няма как администрацията и икономиката да се развиват, ако не стъпят на модерните технологии

Станислав Владимиров: Няма как администрацията и икономиката да се развиват, ако не стъпят на модерните технологии

Stanislav Vladimirov

„Във „Визия за България“ е заложено модерно държавно управление, базирано на дигитализацията и т.нар. интелигентни градове. Живеем в свят, в който дигитализацията и високите технологии вървят с бързи темпове. За съжаление, у нас темповете на развитие не са добри. Няма как администрацията и икономиката да се развиват, ако не стъпят на модерните технологии“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров по време на представянето на проекта „Визия за България“ в НДК в частта регионално развитие.

 

Владимиров, който бе един от осемте основни говорители по приоритетите, заложени във Визията, добави, че една от най-неотложните мерки  е създаването на национален електронен поземлен регистър, чрез който ще се реши проблемът с белите и червени петна в земеделието, за да имаме цялостна информация в реално време за структурата на земеделието. „Най-важното е, че ще знаем каква продукция можем да очакваме във всеки момент и кой я произвежда, взема субсидиите и какъв е ефектът от тях. Следваща стъпка е единна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция и платформа за електронна търговия“, каза още Владимиров. Той добави, че във Визията е заложено и създаване на електронна здравна карта и досие, за да се постави пациентът във фокуса на здравната система и да има минимум заплащане от страна на пациентите.  „Добавили сме и създаването на електронен образователен регистър, в който да са заложени регионални програми за развитие на образованието, безплатни детски ясли и градини, един учебник по предмет за клас, пресичане на подмяната на българската култура и история“, обяви народният представител.

 

Владимиров обясни, че Интелигентните градове, които вече са реализирани в Европа, се основават на високотехнологичен обмен на информация, който се разпространява между многобройните му и различни подсистеми. „Този поток от информация се анализира и превежда в граждански и търговски услуги. Градът ще функционира и ще се развива върху този информационен поток, за да разшири своята екосистема и я направи ресурсно по-ефективна и устойчива“, уточни народният представител. Той добави, че обменът на информация се основава на рамка за интелигентно управление, предназначена да направи градовете устойчиви, вплитайки в тях няколко градски концепции. „Това са„Зелена концепция“, която се отнася до градската инфраструктура за опазване на околната среда и намаляване на емисиите на СО2, „Концепция за взаимосвързаност“, свързана с революцията на широколентовата икономика и „Смарт концепция“, декларираща капацитета за генериране на добавена стойност от обработката на данни от сензори и активатори в реално време“, обясни Станислав Владимиров.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *