понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Политика / Среща-дискусия за 110-годишнината на БСП събра социалистите в Перник

Среща-дискусия за 110-годишнината на БСП събра социалистите в Перник

chestvane1

Общинският и областен съвет на БСП Перник проведоха среща – дискусия по повод 110-годишнината от организираното социалистически движение и 136 г. от рождението на Георги Димитров. По темата говориха проф. д–р Искра Баева, специалист по съвременна история и преподавател в Софийския университет, д–р Боян Балев, катедра „Политология” в СУ и Огнян Аспров, един от най – изтъкнатите пернишки историци. Водещ на дискусията бе Милена Милошева.

 

Проф. Искра Баева говори за живота и делото на Георги Димитров, неговата блестяща защита на Лайпцигския процес, довела до художественото смаляване на Гюринг, както и за митовете, обграждащи личността на Димитров. „Най – известният от тези митове е за неговото предателство спрямо македонските българи. Ако внимателно бъде изучена дейността на Димитров по този въпрос, тогава ще се види, че той в нито един момент не позволява на Тито да пренебрегне българския национален интерес”, каза проф. Баева. Известният историк посочи също, че Георги Димитров е почитан в чужбина като един от най – изявените антифашисти, но в България е само обругаван. Тя говори още за важността на това, какво ще оставим ние като историческа памет на младите поколения.

chestvane5

Д – р Боян Балев припомни на присъстващите над 60 социалисти за идеите и принципите на строителите на социалистическото движение – Димитър Благоев и Георги Кирков. Младият политолог говори и за други годишнини с особено значение, както за обществото, така и за историческата наука, като превратът от 9 юни 1923 г., последвалата забрана на лявата партия в България, репресиите на управляващата десница, съюзник на Хитлер, преди 9 септември 1944 г.

 

Милена Милошева пък припомни, че българската антифашистка съпротива спомага за това България да не бъде наказана с трета национална катастрофа след края на Втората световна война.

chestvane2

Пред аудиторията Огнян Аспров проследи социалистическото движение в Перник – от първата работническа стачка за нормални условия на труд и права на работниците, до постиженията в науката, културата и образованието на територията на област Перник. Той припомни и делата на водачите на социалистическата идея в града – Темелко Ненков и Иван Гарванов, които са убити от тогавашната власт заради прокламираните идеи.

 

На срещата присъстваха Кирил Леонов, общински председател на БСП, Валентин Петков, областен ръководител на социалистите, Любомир Бонев, народен представител, младежи от БСП, дългогодишните лидери на пернишката партийна организация и бивши народни представители Димитър Дойчинов и Ненко Темелков, както и десетки членове и симпатизанти на БСП.

 

Събитието е част от поредицата мероприятия, който БСП организира по случай 110 годишнината от основаването на местната партийна организация и 136 години от рождението на Георги Димитров.

 

На 28 юни социалистите ще посрещнат в Перник и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

chestvane4 chestvane chestvane6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *