понеделник , 16 юли 2018 г.
Начало / Култура и образование / Специална покана към перничани отправиха организаторите на кулинарния фестивал „Рощилиада“

Специална покана към перничани отправиха организаторите на кулинарния фестивал „Рощилиада“

fb_img_1502368592009

Специална покана към перничани отправиха организаторите на кулинарния фестивал „Рощилиада“ в сръбския гарад Лесковац. За 28-ми път тази година от 28 август до 3 септември вкусният фест ще посрещне хиляди гости и по традиция ще има много хора от Перник. Визитата им беше по покана на пернишкото читалище „Елин Пелин 1903“, което и тази година ще организира един автобус с посетители на празника.

fb_img_1502368613568
Гостите от Лесковац представиха програмата на най-крупното събитие, посветено на специалитети от месо на скара. И тази година по главната улица на града ще бъдат разположени щандовете на най-добрите майстори. На поне 32 места ще се предлагат плескавици, вешалици, чибапчиня, печени прасенца-сукалчета и други изкушения. През цялата седмица ще има и изяви на певци, танцьори и инструменталисти, както любители, така и любимци на почитателите на сръбската музика. През всичките фестивални дни от цяла Сърбия трубачи, както наричат духовите оркестри, ще вдигат градуса на настроението.
Организаторите са с амбиция да подобрят рекорда за най-голяма изпечена плескавица. Миналата година тя беше 63 кг. За най-добрите майстори на скарата са предвидени премии от по 500 евро.
Специално участие ще вземат и ученици от гимназията по туризъм в Кюстендил. Коментирана беше възможността в бъдеще на фестивала да има и представители на гимназията по туризъм от Перник на пълна издръжка на домакините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *