сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Политика / Соколова събра за анализ институциите, отговорни за провеждането на изборите в област Перник

Соколова събра за анализ институциите, отговорни за провеждането на изборите в област Перник

dsc_0075

Областният управител Ирена Соколова събра на работна среща институции и ведомства, взели пряко участие в организацията и провеждането на Изборите за европейски парламент в област Перник. Тя благодари на всички ангажирани за професионализма при изпълнение на задълженията им, както и за добре поддържания екипен дух на разбирателство при интензивен работен режим, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Ръководителят на организационно-техническия екип и главният секретар на областна администрация, председателят и членове на РИК Перник, представители на „Информационно обслужване” АД, клон Перник, ОДМВР, РДПБЗН и секретарите на шестте общини от региона направиха отчет и анализ на планираните и реализираните дейности в хода на предизборния процес и изборното денонощие. Те отправиха и допълнителни предложения, които да бъдат взети под внимание при предстоящи избори.

dsc_0082

Органите, отговарящи за сигурността и охраната в деня преди и нощта на изборите, отчетоха че създадената организация на областно ниво и в общините, е преминала при много добра комуникация и взаимодействие. Направени са съвместни проверки по линия на пригодността на изборните помещения, тяхното охраняване, обезпечаване и безопасност. В самия ден на гласуване не са получавани сигнали за сериозни произшествия, които да възпрепятстват изборния процес.

Директорът на „Информационно обслужване” АД Златка Брадварска отчете високия брой на изрядните протоколи, преминали безпроблемно през системата при първоначалното им сканиране – 167 от общо 259 за цялата област, което е улеснило работата на РИК и е довело до по-бързото приключване на процеса, както и нареждането на област Перник на шесто място в страната с напълно обработени протоколи и окончателни резултати в 11:56 ч. на 27 май.

1559320117927_dsc_0087

Представители на общините от областта изразиха задоволство от спокойното протичане на целия предизборен период, като отбелязаха, че немалка част от секционни избирателни комисии са имали проблем с ксерокопиращата и принтиращата техника, заради амортизация и липса на придружаващи ги материали и се е наложило като дежурни екипи са реагирали своевременно със снабдяването им. Секретарите на общинските администрации отчетоха необходимостта от закупуване на принтери от по-висок клас и с по-дълъг експлоатационен период.

РИК представлявана от председателя Надя Боянова отправи благодарност към губернатора и целия екип на Областната администрация за професионалния екипен подход на работа с максимално съдействие и ангажираност. Тя отчете нуждата от повече информираност в СИК при отчитане на резултатите от машинното гласуване, както и при попълването на протоколите.

От РИК уточниха още, че по време на изборния ден не е постъпило нито едно оплакване към тях за организационно-техническата обезпеченост на вота, както и при обработката на протоколите на СИК. Броят на постъпилите жалби също е сравнително малък – 6 бр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *