Начало / Общество / Смекчават наказанието за изтекла шофьорска книжка?

Смекчават наказанието за изтекла шофьорска книжка?

сн. novinite.com
сн. novinite.com

Автомобилите на шофьорите с изтекла книжка ще бъдат временно спирани от движение, докато водачът представи валидно свидетелство, но за не повече от 12 месеца. В бъдеще регистрационните номера няма да се свалят и на собствениците няма да се налага отново да ги регистрират в КАТ.

Такава промяна в Закона за движение по пътищата приеха депутатите от транспортната комисия към Народното събрание. Същата мярка се предвижда и за изгубена, открадната или повредена книжка. Ако текстовете минат през пленарната зала в приетия вчера вид, ако бъде хванат да управлява МПС с изтекла книжка, шофьорът ще трябва да плати глоба между 100 и 300 лв. Въпросната санкция е предвидена и в сега действащия закон.

Първоначално депутатите от ГЕРБ предложиха промяна, според която за изтекла, изгубена или открадната книжка ще се прекратява регистрацията на пътното превозно средство до представянето на ново свидетелство, или за една година.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, който присъстваше на заседанието, коментира, че санкцията е твърде сурова и предложи одобрената от депутатите редакция. От БСП, които гласуваха с „въздържал се“ по всички предложения в законопроекта в знак на несъгласие с постоянното поправяне на закона, предложиха точката да се оттегли и Народното събрание да потърси по-добро решение на проблема. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ тази идея бе отхвърлена.

Поредната поправка на Закона за движението по пътищата стана известна като поправката „Каролев“. В края на ноември при рутинна проверка полицаи свалиха регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев, след като установиха, че книжката му е изтекла. След инцидента, бившето лице на НДСВ призна, че е нарушил закона, но обяви наказанието си за прекомерно. Той коментира, че не би трябвало да бъде наказван като при шофиране без книжка или след употреба на алкохол. Съветникът на бившия икономически министър Божидар Лукарски се закани да търси начини да предложи промени в законодателството./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *