неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Общество / След среща при областния управител на Перник: Няма потенциално опасни язовири в региона

След среща при областния управител на Перник: Няма потенциално опасни язовири в региона

sreshta-yazoviri-1

Няма потенциално опасни язовири в региона. Осигурен е достатъчен свободен обем, който да поеме евентуални обилни валежи. Създадена е необходимата организация за осигуряване на 30% обем под преливниците  в язовирите. Това стана ясно на проведената работна среща на областния управител Ирена Соколова с представителите на общините, като собственици на водни обекти, „Напоителни  системи” ЕАД, арендатори и концесионери.

По време на срещата бяха представени подробните доклади за техническото и експлоатационното състояние на язовирити в областта, изискани от губернатора. Със своя заповед Ирена Соколова възложи изготвяне на информация за състоянието към момента и критичните точки по поречията с оглед предприемането на превантивни мерки във връзка на очакваните валежи и обилното снеготопене.
“Cpeщите в този работен формат са необходими и задължителни, защото вoдят дo детайлна и пo-пълнa пpeдcтaвa зa cъcтoяниeтo нa вoднитe cъopъжeния нa тepитopията на областта. Знаейки това, можем своевременно заедно да обсъдим и предприемем необходимите мерки за предотвратяване на кризисни ситуации“, заяви  Coĸoлoвa.
Тя обърна внимание на задълженията на собствениците и концесионерите по поддръжка на хидротехническите съоръжения, сервитутите и язовирните стени в частност, съгласно нормативната уредба.
От представените доклади стана ясно, че нито един от 30-те язовира в Пернишка област не е опасен.
Язoвиp „Cтyдeнa“ в мoмeнтa e c oбeм oт 14 100 000 ĸyб.метра вoдa и нe ce изпycĸa, нo pexaбилитaциятa нa cтeнaтa мy вce oщe пpoдължaвa, заяви yпpaвитeлят нa вoднoтo дpyжecтвo инж. Ивaн Bитaнoв.
Губернаторът уточни, че има препоръки към състоянието на отделни водоеми.
ДАМТН е направила предписание да се монтират нивомерни рейки на радомирските язовири „Дрен“ и „Върба“, а язовир „Прибой“ да се поддържа празен.
С неопределено техническо състояние са пет язовира в община Брезник – „Конска“, „Брезник“, „Брезнишки извор“, „Красава 2“ и „Завала“. Необходимо е да се поддържа както е сега празен и язовир „Конска“, също и да се представи анализ за сигурността на язовирната стена.
На язовир „Брезник“ трябва да бъде изготвена оценка за целесъобразността от извършване на ремонт или да се пристъпи към извеждането му от експлоатация. Язовир „Брезнишки извор“ и „Красава 2“ са получили предписания за почистване, язовир „Завала“ е празен.
Кметовете на всички общини и ръководителят на ХТР–Перник при „Напоителни системи” – клон Струма-Места, са предприели мерки за осигуряване на проводимостта на  критичните участъци на речните легла.
Областният управител ще продължи да следи състоянието на обемите и експлоатационната годност на язовирите и реките във всички общини, да синхронизира действията на силите за защита, на кметовете на общини и на кметовете на населените места.
sreshta-yazoviri-2 sreshta-yazoviri-3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *