сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Общество / След протести на Окръжна прокуратура: Община Перник и Община Трън приеха нови наредби за общински пътища и имущество

След протести на Окръжна прокуратура: Община Перник и Община Трън приеха нови наредби за общински пътища и имущество

prokuratura

Общинските съвети в Перник и Трън отмениха свои нормативни актове като незаконосъобразни. Това стана след протести на Окръжната прокуратура, внесени в Административния съд, съобщиха от сторичната Апелативна прокуратура.

При извършване на планова проверка от административния отдел на ОП – Перник, по реда на надзора за законност, са били изискани материали от административните преписки по приемането на наредби за управление на общинските пътища, реда за придобиване, управление и разпореждане с имущество на двете общини, както и разполагане на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности на Общинския съвет в Трън.

В хода на проверките от страна на Окръжната прокуратура е установено, че нормативните актове са приети от общинските съвети в Перник и Трън при съществени процесуални нарушения. В частност, не е бил спазен 14-дневният срок за предложения и становища по проектите за изменения, липсвали данни за публикуването им на интернет-страниците или разгласяването им чрез средствата за масово осведомяване. По този начин приетите актове не били доведени до знанието на населението. Обнародването е елемент от предписаната в Конституцията и ЗНА процедура по издаване актове на общинските съвети. Неизпълнението му е пречка те да произведат своето правно действие.

С приетите нови наредби от Община Перник и Община Трън е постигната целта на закона, посочват от прокуратурата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *