понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Общество / След поройния дъжд: Нивото на реките в община Перник е над нормалното за сезона

След поройния дъжд: Нивото на реките в община Перник е над нормалното за сезона

dajd-1-2-12-17-4
Нивото на всички реки на територията на община Перник е по-голямо от обичайното, дори и за сезона. Това се дължи на натрупания сняг, който бързо се разтопи вследствие на топлия вятър и по-високите температури, съобщха от пресцентъра на общинската администрация.
На някои места тези реки създадоха проблеми. Това е река „Бучащица“ в Големо Бучино, която успя да разруши част от пътя и достигна до нивата на две от къщите, които са в непосредствена близост до нея. Останалите дерета и реки бяха многократно почиствани по населените места от кметствата през лятото и това в голяма степен ни спаси селищата от по-сериозни бедствия.
Обичайно вливането на река „Конска“ в река „Струма“ се завишава в Батановци, но този път нямаше проблем и близо едни метър оставаше до достигане на максималното ниво.
Няма опасност от преливане на трите общински язовира в Мещица, Расник и Ярджиловци. Язовир „Студена“ е под обичайното ниво,  там продължава да се извършва основният ремонт на стената.
navodnenie-moshino-1
Проблемът с канализацията в кв. „Изток“,  която е твърде стара и не може да обслужи големия брой живущи, вече е преодолян. Най-тежко беше положението на ул. „Рашо Димитров“,  където улицата беше затворена, а маршрутът на  градския транспорт бе преустановен. Много от мазетата на блоковете в кварталите  и централната градска част бяха запълнени с вода. В рамките на 12 часа ситуацията беше нормализирана. Трайното решение за този проблем обаче е реализирането на проекта за водния цикъл, който ще стартира реално през 2018 година, смятат от общинската управа.
 Към момента проблем има в 13-то ОУ ,  където се изпомпва водата, в помощ са изпратени допълнителна фирма,  Пожарната и ВиК.
За създалото се напрежение относно тежката авария в „Топлофикация Перник“ е информиран областният управител. Аварията остави жителите на града 72 часа без парно и топла вода. Фирмата, която управлява топлофикационното дружество, е частна и се надявам ДКЕВР да направи необходимото, за да се предотврати възможността за следващи такива прекъсвания на топлоподаването в Перник, каза кметът Вяра Церовсска.
Не е допуснато да се образуват тапи на места, където при по-малки валежи се образуват завирявания  – това е при входовете и изходите на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *