петък , 19 април 2019 г.
Начало / Бизнес / След два неуспешни опита: Община Перник си върна собствеността върху бизнесинкубатора в кв. Могиличе

След два неуспешни опита: Община Перник си върна собствеността върху бизнесинкубатора в кв. Могиличе

Тази сграда стана ябълка на раздора на сесията на ОбС
Тази сграда стана ябълка на раздора на сесията на ОбС

След два неуспешни опита, Общинският съвет днес прекрати безвъзмездното право на собственост на сградата в кв. Могиличе, в която се помещава Бизнесинкубатор. Това стана на третото продължение на сесията, която този път премина мирно и кротко. Сградата и прилежащият й терен от 2001 г. се използват от сдружението с нестопанска цел „Регионален бизнесцентър за подпомогане на малки и средни предприятия“.

 

По време на първата част от сесията докладната записка, внесена от кмета Вяра Церовска, предизвика ожесточена полемика между съветниците от БСП и ГЕРБ. Социалистите не бяха съгласни с изземването на бизнесинкубатора, тъй като, по думите им, той се е доказал във времето, обучил е над 200 души, подал е ръка на много фирми от малкия и среден бизнес.

 

От ГЕРБ припомняха, че дискусията се измества в неправилна посока, тъй като кметската докладна касае прекратяване правото на безвъзмездно ползване на бизнесинкубатора. Заради това мнозинството в Общинския съвет не се съгласи да гласува и получените две предложения за продължаване функциите на сградата в Могиличе. Едното е обектът да се превърне н дом за възрастни хора, какъвто в Перник липсва, а нуждата от него е осезателна. Другото е бизнесинкубаторът да продължи да работи като образователен център за безработни и в подкрепа на малките и средни предприятия, но да плаща наем на Общината.

 

Съветниците отхвърлиха и предложението на независимия Андрей Андреев, който предложи сградата да бъде отдадена на сдружението „Регионален бизнесцентър“ без търг и конкурс с наем от 10 лв. на месец.

 

На следващо заседание на ОбС ще се вземе решение за какво точно ще се използва сградата, заяви зам.-кметът Владислав Караилиев, който заместваше кмета Церовска.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *