четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Политика / След въпрос на Станислав Владимиров към министъра на образованието: Пари за детския комплекс в Ковачевци ще има

След въпрос на Станислав Владимиров към министъра на образованието: Пари за детския комплекс в Ковачевци ще има

vladimirov_1

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров зададе въпрос към министъра на образованието свързан с финансирането на Националния детски екологичен комплекс /НДЕК/, намиращ се в община Ковачевци. Във въпроса си от парламентарната трибуна Владимиров попита ще бъдат ли отделени средства за опазването, развитието и ремонта на НДЕК и какви мерки ще предприеме МОН за популяризирането му. Той заяви, че ще поиска среща с министъра, на която въпросът да бъде обсъден по-широко и да бъдат уточнени средствата, които ще бъдат отпуснати. Министър Вълчев обясни, че през 2019 г. ще бъдат отделени средства за комплекса и благодари на Владимиров за ангажираността му към въпроса.

Припомняме, че Станислав Владимиров отправи питане по проблема в края на миналата година, но министър Вълчев поиска отлагане на отговора си, за да бъдат проверени всички факти и обстоятелства около тежкото финансово състояние на НДЕК – Ковачевци.

НДЕК отвътре сн. mon-coo.com/
НДЕК отвътре                                                                                                                 сн. mon-coo.com

Националният детски екологичен комплекс в Ковачевци е открит на 23 септември 1984 г. Комплексът е обособен като специализирано учебно-възпитателно учреждение за отдих, учене и  укрепване здравето на деца и ученици от всички възрасти.  Комплексът предлага на децата от цялата страна и чужбина условия за ученически отдих, туризъм и спорт.  Той е уникален в архитектурно отношение и се намира в екологично чист район с много забележителности, което се допълва и от изградените в последните години от Община Ковачевци много нови места за отдих и спорт – спортен комплекс „Димитровец“, екопътека, Етнографски център „Сурвакари“ и други.

През 2016 г. поливната и отоплителната система са нарязани и предадени на вторични суровини, като със средствата от тях е направен козметичен ремонт на част от помещенията – мръсните стени и тавани. Въпреки че е изключително удобно и добро място за отдих на деца и ученици,  с капацитет 300 места, столова и зали за различни занимания, НДЕК не се използва пълноценно.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *