сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Политика / След въпрос на народния представител Любомир Бонев, отпускат пари за пътя до храм-кладенеца в с. Гърло

След въпрос на народния представител Любомир Бонев, отпускат пари за пътя до храм-кладенеца в с. Гърло

hram-kladenec-garlo-4
Пари за пътя до уникалния мегалитен храм-кладенец в брезнишкото село Гърло вече има, съобщиха от централата на БСП в Перник. Средствата в размер на 156 000 лв. са факт, след като народните представители от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев повдигнаха въпроса пред министър Боил Банов.
През септември 2017 г. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на културата, свързан с мерките за опазването на историческия обект в с. Гърло, след сигнал на жители на Брезник. В края на 2017 г. са отпуснати 156 000 лв. за изграждане на участък от 2 км от пътя до храм-кладенеца.
Община Брезник вече е предприела действия за възлагане изработването на проект за пътя и неговото изграждане. От БСП припомнят, че след сигнала на жители на Брезник, народните представители посетиха мегалитния храм-кладенец и се убедиха, че античният комплекс, включващ и „Римска баня“ и „Късноантичен комплекс Кула“ е в окаяно състояние. Навесът на паметника е напълно разрушен, няма видеонаблюдение и каквато и да е охрана на обекта. Тогава те бяха категорични, че министерството на културата трябва да влезе в ролята си и да вземе спешни мерки за опазването на този единствен по рода си паметник на Балканите, защото Община Брезник не е водеща в този случай.
hram-kladenec-garlo-2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *