сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Скъпите лекарства няма да се изписват във всяка болница

Скъпите лекарства няма да се изписват във всяка болница

сн. Скенер
сн. Скенер

Здравното министерство налага нова форма на мораториум върху новите скъпи лекарства, обявиха от центъра за защита на правата в здравеопазването и от пациентски организации „Заедно с теб“. От МЗ обявиха новината за фалшива.

След серия протести предлаганият от министерството и здравната каса мораториум за плащането на иновативни лекарства през тази година беше отменен в последния момент от парламента. Наскоро обаче МЗ е приело промени в наредбата за цените на лекарствените продукти, с които се въвежда изискване ефектът от медикаментите, които за пръв ще се плащат с обществени средства, да се проследява. „То се отнася за иновативни продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на терапевтична ефективност означава, че за лекарствения продукт не са налице данни при прилагането му в реалната медицинска практика“, обясняват от МЗ. Затова и 13 от новите лекарства, които попадат под отменения от НС мораториум, ще се отпускат само в определен брой университетски болници в големи градове. Болниците са различни според вида заболяване, за което е конкретният медикамент.

Пациентските организации обаче обявиха това за нов мораториум и ограничаване достъпа на пациентите до лечение, тъй като онкодиспансерите в страната няма да могат да отпускат и съответно да проследяват новите препарати.

Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях, трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични иновативни лекарствени продукти, които по данните на фирмите са предназначени за много малък кръг пациенти от порядъка на 10-15 души. Ето защо сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове“, обясниха от МЗ. Например нов препарат за рак на белия дроб ще се проследява само в раковата болница, ИСУЛ, „Софиямед“, „Сити клиник“, „Свети Георги“ в Пловдив, „Св. Марина“ във Варна и „Георги Странски“ в Плевен. /sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *