събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Синдикатите и бизнеса пак не се разбраха за минималната заплата

Синдикатите и бизнеса пак не се разбраха за минималната заплата

zaplata

Бизнес и синдикати отново не се разбраха за размера на минималната работна заплата. Въпреки това кабинетът ще приеме от 2018 г. най-ниското възнаграждение да бъде 510 лв. Това стана ясно на съвета за тристранно сътрудничество, на който социалните партньори обсъдиха проект на постановление на Министерския съвет, с който се предлага минималната работна заплата да скочи от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари догодина.

Предложението се подкрепя от синдикатите, но всички представители на бизнеса са против. Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че нарастването на минималната работна заплата ще е с 10,9 на сто спрямо минималната работна заплата за тази година. Нетният доход, който ще получи човек на минимална работна заплата, ще бъде 397 лв. Това се получава при приспадане на данък и лични осигурителни доходи. Размерът превишава линията на бедност от 321 лв.

Работодатели и синдикати подкрепиха предложението за ратификация на Конвенция 131 на МОТ. Социалните партньори подкрепиха приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Бяха подкрепени и предложения за промени на Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица и на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *