вторник , 19 юни 2018 г.
Начало / Извън Перник / Сеизмологът Емил Ботев: Няма опасност от трусове у нас

Сеизмологът Емил Ботев: Няма опасност от трусове у нас

3110151228258

Опасност от нови трусове в нашата страна определено няма. Това каза сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН след силното земетресение в Измир. Земетресението в Западна Турция бе усетено и у нас. Трусът е бил с магнитуд 6,5 по Рихтер.

Епицентърът му е в района на турския град Измир. „Това земетресение е достатъчно далеч от територията на страната ни. Слава богу, магнитудът му е под 7, ние го изкарваме 6,5 – средните стойности. Районът на труса е близо до Измир, на около 300 км от нас. Това е западното крайбрежие на Турция. До София са 540 км“, уточни експертът.

По думите му няма опасност от трусове у нас след земетресението в Измир. „Вторичните трусове ще са много, но в района на земетресението. Районът, в който е ударил, е характерен с активността си“, каза проф. Ботев. Експертът успокоява, че България е преминала през силно сеизмична цикличност още в края на миналия век, когато в рамките на 30 години у нас е имало 6 силни земетресения.

Източник:http://retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *