петък , 20 април 2018 г.
Начало / Извън Перник / Свидетелите – все по-незащитени, бюрото за защитата им – все по-секретно

Свидетелите – все по-незащитени, бюрото за защитата им – все по-секретно

сн. politikata.net
сн. politikata.net

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор става държавна тайна, а обвинител №1 получава още повече власт, свързана с опазването на свидетелите. За сметка на това отпада пълната промяна на личността на застрашените, тоест тяхната защита намалява.

Тези промени в специалния закон са внесени от правителството в парламента преди седмица. Те предвиждат в списъка с информацията, която е държавна тайна, вече да влизат не само данните за самоличността на служителите на бюрото, но и организационната и щатната му структура. Така на практика бюрото се изравнява с една от най-тайните структури – Специализираният отряд на МВР за борба с организираната престъпност. Баретите на МВР имат спецзащита и могат да крият самоличността, адресите, дори и собствеността на автомобилите си.

Ако предложенията се превърнат в закон, ще отпадне опцията свидетелите да получават пълна промяна на самоличността. Остават възможностите за физическа охрана, настаняване на безопасно място, преместване в чужбина и получаване на документи с нови основни данни. Според мотивите към проекта така ще се намали рискът от посегателства срещу защитени свидетели.

Това решение е странно – през годините има не един случай на ликвидирани важни свидетели по делата срещу организираната престъпност. Показно например беше убит свидетел, за когото се твърдеше, че той е бил човекът, наел къщата в Банкя, където в джип „Мерцедес“ бил открит десантен автомат „Калашников“ от убийството на Филип Найденов-Фатик. И че е разпознал шестимата нападатели по снимки. После се оказа, че е бил свидетел и по друго дело, гледано в спецсъда, и го пази държавата.

Ключова свидетелка по едно от големите дела за пране на пари от организираната престъпност също беше разстреляна. В този случай вместо прокуратурата да обясни защо жената не е охранявана и защо поне не е засекретена самоличността й, последва изявление, че и без нея ще се докаже престъплението и че ликвидирането й било сигурно доказателство, че разследващите са достигнали до високите нива на организираната престъпност.

В момента главният прокурор назначава само директора на Бюрото за защита. Промените му дават правомощия да назначава и служителите. Промените предвиждат още, че Съветът по защита няма да се събира на всеки три месеца, за да разглежда отчетите на главния прокурор за изпълнението на Програмата за защита. Ще го прави само два пъти годишно. Главният прокурор е единственият, който може да разгласява информация за специалната защита. Той ще дава и предварителна защита на свидетелите, преди да влязат в програмата.

Прокурор №1 вече няма да съгласува устройството и правилата на бюрото с Висшия съдебен съвет, а ще ги определя сам. Ще решава и какъв да е размерът на допълнителните възнаграждения в бюрото./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *