понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Култура и образование / Световно известен художник рисува монументален стенопис в пернишкия кв. Изток

Световно известен художник рисува монументален стенопис в пернишкия кв. Изток

img_8238

Световноизвестният художник Станислав Трифонов – Насимо гостува в Перник, където започна работа по монументален стенопис на територията на кв. Изток. Инициативата е на инж. Емил Костадинов.
Художникът сподели, че в заданието му е дадена свободата да създаде творба, в която да изрази себе си. Единственото условие е в нея да присъства традиционен мотив от българските бит и култура. Така художникът решава да направи паралел между античността и съвремието. Творбата ще изобразява древногръцката богиня на здравето Хигия. Нейният лик е изобразен върху колекция от оброчни плочки, които се съхраняват в Историческия музей в Перник. В композицията тя ще държи меден съд, от който ще се излива “река от здраве”, която ще се влива в река Струма.

img_8246

Идеята на Насимо е да напомни, че здравето е най-важното нещо в живота, което трябва да ценим и пазим.

За разлика от типичния лик на възрастна жена, с който е изобразявана Хигия върху паметници и друг тип културни наследства, художникът е решил да я изографиса като младо момиче в бяла роба и с традиционни български шевици.

Роден в Търговище през 1979-та, Станислав Трифонов – Nasimo е признат за един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт арт култура, както и един от най-популярните по света съвременни български художници.
Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят стени и фасади на сгради не само в България, но и в страни като Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай.

Той е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *